Samospráva

Magistrát posúdi bezplatné cestovné pre dochádzajúcich ŤZP študentov

Poslankyňa Elena Pätoprstá navrhla posúdiť bezplatné cestovné pre dochádzajúcich ťažko zdravotne postihnutých žiakov a študentov.

Ilustračný obrázok k článku Magistrát posúdi bezplatné cestovné pre dochádzajúcich ŤZP študentov
2
Galéria
Zdroj: TASR

Bratislavský magistrát má posúdiť možnosť zabezpečenia bezplatného cestovného v linkách bratislavskej MHD pre ťažko zdravotne postihnuté deti a študentov, ktorí dochádzajú do špecializovaných škôl v Bratislave a nemajú v hlavnom meste trvalý pobyt.

Bezplatné cestovné

Žiadajú ho o to mestskí poslanci, ktorí taktiež chcú, aby sa magistrát zaoberal možnosťou bezplatného cestovného v MHD pre držiteľov zlatej Jánskeho plakety s trvalým pobytom v Bratislave.

Bezplatné cestovné pre dochádzajúcich ťažko zdravotne postihnutých žiakov a študentov navrhla posúdiť poslankyňa Elena Pätoprstá. „Samotní študenti nás o to požiadali, keďže mnoho z nich dochádza z oblastí Slovenska, kde niet inej možnosť, len chodiť do týchto špecializovaných škôl v Bratislave. Ich rodiny majú nízke príjmy a musia ešte platiť internát,“ vysvetlila poslankyňa. Podľa jej odhadu by sa bezplatné cestovné netýkalo viac ako 1000 študentov. „Bolo by dobré, ak by sa týmto útvary na magistráte zaoberali hlavne z hľadiska potenciálnej straty, ktorá by mestu vznikla,“ uviedla Pätoprstá.

Študenti z celej krajiny

Námestníčka primátora Iveta Plšeková upozornila, že v minulosti mali samosprávy preplácané takéto výkony ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny. „Štát sa toho zbavil a dnes to mestu neuhrádza nikto,“ povedala. Plšeková pochybuje, že sa bezplatné cestovné bude týkať len počtu do 1000 študentov.

Ako podotkla, preukaz ŤZP majú napríklad aj celiatici. „Nemyslím si, že my Bratislavčania z našich daní máme hradiť tieto náklady, ktoré by mal hradiť štát,“ uviedla námestníčka. Bratislava podľa jej slov nemá ani euro na financovanie úloh hlavného mesta. Jednou z takýchto úloh je podľa nej aj to, že študenti z celej krajiny navštevujú v Bratislave školy, ktoré inde na Slovensku nie sú. „Dobre, poďme sa tým zaoberať, ale toto je skôr vec legislatívna. Lebo takých problémov tu otvoríme desať, kto všetko by chcel cestovať zadarmo,“ uviedla Plšeková.

Poslankyne Jarmila Tvrdá, Iveta Hanulíková a Katarína Šimončičová upozornili na nedávno zaniknuté bezplatné cestovanie v MHD pre Bratislavčanov, ktorí sú držiteľmi zlatej Jánskeho plakety. Na ich návrh preto mestské zastupiteľstvo požiadalo primátora, aby poveril magistrát posúdiť možnosť zabezpečenia bezplatného cestovného v linkách bratislavskej MHD pre držiteľov zlatej Jánskeho plakety s trvalým pobytom v hlavnom meste.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM