Správy

Magistrát nepracuje, ako by mal. Podľa starostov mestských časti je nefunkčný

Magistrát hlavného mesta je nefunkčný, pracuje nekoncepčne, nedodržiava termíny a nerieši zásadné veci. Tvrdia to starostovia bratislavských mestských časti.

Ilustračný obrázok k článku Magistrát nepracuje, ako by mal. Podľa starostov mestských časti je nefunkčný
5
Galéria
Zdroj: TASR

Podľa starostov je komunikácia medzi nimi a vedením hlavného mesta absolútne nefunkčná. „Boli veľké očakávania od nového primátora Bratislavy Iva Nesrovnala. Mal veľmi veľa vecí vo svojom volebnom programe, ktoré sľúbil Bratislavčanom i nám starostom, po dvoch rokoch je tu ale sklamanie,“ uviedol na dnešnom brífingu starosta bratislavskej Záhorskej Bystrice a predseda regionálneho združenia bratislavských starostov Jozef Krúpa.

Navrhujú kanceláriu kontaktu medzi mestom a mestskými časťami

Starostovia sa podľa jeho slov už nemienia ďalej pozerať, ako hlavné mesto nerieši závažné problémy v Bratislave. „Chceme, aby nás bral ako partnerov, zabezpečil fungovanie magistrátu tak, aby sa zvýšila profesionalita a hlavne efektivita. Odporúčame, aby zriadil kanceláriu kontaktu medzi mestom a mestskými časťami,“ skonštatoval Krúpa.

Ako príklad nefunkčnosti magistrátu uvádzajú starostovia aplikáciu zákona o miestnom poplatku za rozvoj. Keďže je potrebné v praxi doplniť štatút hlavného mesta a prijať potrebné VZN, starostovia vyzvali v máji primátora, aby vo veci konal. Podľa Krúpu im do augusta neprišla žiadna odpoveď a stále presne nevedia, kedy pristúpi Bratislava k realizácii tohto zákona.

Problémom je aj výstavba nájomných bytov

Podľa starostu bratislavskej Petržalky Vladimíra Bajana je problémom aj výstavba náhradných nájomných bytov. Ako tvrdí, mesto už pred dvoma rokmi začalo pripravovať výstavbu nájomných bytov v Petržalke na Kopčianskej. „Tá však nenapreduje z jediného dôvodu, mesto má samo sebe vydať záväzné stanovisko a toho nie je už niekoľko mesiacov schopné,“ upozornil.

Prečítajte si aj: Primátor Nesrovnal sa stretol so zástupcami žiadateľov o náhradné nájomné bývanie

Starosta bratislavskej Devínskej Novej Vsi Milan Jambor skonštatoval, že každý zo starostov pozná nekonečné vyvolávanie na magistrát, doprosovanie sa, aby sa mesto staralo o svoj majetok či dodržiavalo termíny.

Upozornili aj na situáciu so stratenými hárkami z petície

Peter Šramko, starosta bratislavského Lamača, zas upozornil na časť odovzdaných hárkov z petície za zákaz hazardu v Bratislave, ktoré počas leta zmizli z magistrátu. „Namiesto toho, aby sa riešil problém na magistráte, mediálne sa spochybňuje doručenie petičných hárkov. Pritom, kým magistrát nevyrieši stratu hárkov, nemôže prijať potrebné VZN a hazard v Bratislave bude mať stále zelenú,“ skonštatoval.

Starostovia dnes upozornili aj na problémy so zavedením jednotnej parkovacej politiky v meste, vybudovaním cyklotrás či neriešenia verejného osvetlenia v meste.

Nesrovnal na margo kritiky starostov ešte v septembri uviedol, že to dokazuje, že netancuje tak, ako oni pískajú. Výhrady starostov k miestnemu poplatku za rozvoj napríklad vníma ako politiku. Nesrovnal v posledných týždňoch deklaruje, že vo veci príprav VZN za obmedzenie hazardu, prijatia miestneho poplatku za rozvoj či jednotnej parkovacej politiky mesto koná.

Čítajte aj: Petície by už na bratislavskom magistráte miznúť nemali, ich odovzdávanie sa zmení

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM