Správy

Primátor Nesrovnal sa stretol so zástupcami žiadateľov o náhradné nájomné bývanie

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal sa stretol s predsedom občianskeho združenia Právo na bývanie Tadeusom Patlevičom v súvislosti s náhradným bývaním.

Ilustračný obrázok k článku Primátor Nesrovnal sa stretol so zástupcami žiadateľov o náhradné nájomné bývanie
Zdroj: Dnes24.sk

Cieľom stretnutia primátora hlavného mesta s predsedom a ďalšími zástupcami občianskeho združenia bolo informovať žiadateľov, ktorým bol priznaný nárok na bytovú náhradu, o aktuálnom stave zabezpečenia bytových náhrad a situácii, ktorá nastane od 1. januára 2017.

Sociálny status sa nezmení

„Je dôležité, aby žiadatelia vedeli, že napriek tomu, že hlavné mesto do konca roka nedokáže zabezpečiť všetky náhradné nájomné byty, ich sociálny status sa nezmení a majú zákonný nárok ostať v reštituovaných bytoch do doby, kým im neposkytneme bytové náhrady,“ ubezpečil zástupcov združenia primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Reštituenti (majitelia bytov) sú totiž zákonom viazaní umožniť nájomcom bývať vo svojich bytoch za regulované nájomné. Mesto má zároveň zákonnú povinnosť doplácať rozdiel medzi regulovaným a trhovým nájomným majiteľom bytov až do doby poskytnutia bytových náhrad.

Mesto musí dbať aj na rozpočet

Primátor Nesrovnal takisto zdôraznil, že mesto bude chrániť žiadateľov a ich sociálne práva, no zároveň musí chrániť aj rozpočet mesta. Na základne analýz by totiž mesto muselo každoročne platiť na vykrytie rozdielu medzi regulovaným a trhovým nájomným približne 4 mil. eur majiteľom reštituovaných by­tov.

„Opätovne budeme preto iniciovať stretnutie na ministerstve dopravy s cieľom riešenia situácie a pozitívne vnímame aj vôľu osloviť poslancov Národnej rady Slovenskej republiky zo strany zástupcov žiadateľov združených v OZ Právo na bývanie,“ dodal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal po rokovaní.

Podobné stretnutie plánuje vedenie hlavného mesta zrealizovať aj so samotnými reštituentmi. Hlavné mesto totiž aj naďalej podniká kroky potrebné na zabezpečenie bytových náhrad.

Čítajte aj: V Starom Meste odštartovala hladovka proti prideľovaniu bytov politikom

Ilustračný obrázok

Byty
4
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM