Eva Sládková Správy Samospráva

Magistrát im pokosil záhon so včelami. TOTO Vajnory urobili ako prevenciu

Je to trend vo všetkých vyspelých mestách. Samosprávy sa snažia vyčleniť záhon, kde vysadia také lúčne kvety, ktoré prilákajú opeľovače.

Ilustračný obrázok k článku Magistrát im pokosil záhon so včelami. TOTO Vajnory urobili ako prevenciu
2
Galéria
Zdroj: Michal Vlček

To isté urobili aj Vajnory. V mestskej časti už majú dva takéto záhony. Jeden pri Základnej škole na Ulici Osloboditeľov a druhý v Parku po lipami.

Dobré ohlasy

„Obyvatelia našej mestskej časti tento projekt vítajú. Tešia sa, keď vidia koľko včiel a iného hmyzu tie kvietky pritiahli,“ vraví starosta Vajnôr Michal Vlček.

Nedávno však Vajnory o jeden záhon prišli. „Pokosili nám naše letničkové záhony. Viem, že zo začiatku to vyzeralo ako miesto plné buriny, o ktoré sa nik nestará, ale nie je to tak,“ napísal na svojom facebooku Michal Vlček. Zisťovali sme teda, kto je za týmto nepekným činom.

Omyl

Za pokosenie môže Magistrát Bratislavy. „Te to paradox, keďže samo mesto veľmi podporuje vznik takýchto lúk,“ vysvetľuje starosta a jedným dychom dodáva: „Bol to omyl. Preto som požiadal pracovníkov našej hospodárskej správy, aby na mieste osadili informačné tabule. Verím, že už nikomu nenapadne nám ho pokosiť.“

Michal Vlček sa teší, že sa včelám, motýľom a inému hmyzu vo Vajnoroch takto dobre darí a sľubuje, že ďalšie záhony by mohli pribudnúť na budúci rok.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM