Krimi

Mafia: Šéfovi piťovcov J. Ondrejčákovi znížili trest! Do väzenia pôjde len na 16 rokov

Najvyšší súd (NS) SR dnes znížil trest odňatia slobody pre šéfa piťovcov Juraja Ondrejčáka za riadenie zločineckej skupiny z 18 na 16 rokov. Okrem neho znížil odvolací súd tresty aj ďalším členom gangu.

Ilustračný obrázok k článku Mafia: Šéfovi piťovcov J. Ondrejčákovi znížili trest! Do väzenia pôjde len na 16 rokov
Zdroj: TASR

Igor Dvorský pôsobiaci v Stupave si mal podľa májového rozsudku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku odsedieť 24 rokov, NS SR mu trest znížil na 22 rokov. Adamovi Štefunkovi, ktorý pôsobil v Trnave a v Hlohovci znížil NS SR trest o dva roky, rovnako na 22 rokov odňatia slobody. Dvorský a Štefunko boli odsúdení za členstvo v zločineckej skupine, poškodzovanie cudzej veci, Dvorský aj za ublíženie na zdraví a výtržníctvo a Štefunko za nedovolené ozbrojovanie.

Floxňovi ubrali, Gaťovi nechali

Miroslav Abrahám, s prezývkou Floxňa, ktorý mal mať v rámci skupiny na starosti obchod s drogami, si mal podľa ŠTS odsedieť v najprísnejšom väzení 23 rokov, po dnešnom rozsudku strávi za mrežami 21 rokov. Rovnaký trest dostal jeho podriadený Matej Baričiak, ktorému súd rovnako znížil trest o dva roky. Dnešný rozsudok NS SR je právoplatný.

Ondrejčákova pravá ruka Matej Šalaga, prezývaný Gaťa, si za členstvo v zločineckej skupine odsedí sedem rokov vo väzení s minimálnym stupňom stráženia. NS SR jeho výšku trestu nemenil. Ladislava Antala a Tomáša Králku odsúdil ŠTS na sedem a šesť rokov, NS SR ich tresty zmiernil na 3,5 a 4,5 roka vo väzení s minimálnym stupňom stráženia.

Martin Padúch bol v máji odsúdený za členstvo medzi piťovcami, výtržníctvo a nedovolené ozbrojovanie na 12 rokov vo väzení s maximálnou ostrahou. Po dnešku je odsúdený na 10,5 roka. Za členstvo v skupine a poškodzovanie cudzej veci bol Peter Bolla pôvodne odsúdený na osem rokov vo väzení s minimálnym stupňom stráženia, NS SR mu tento trest skrátil o rok.

Aby sa nepovedalo, aj pridali

Tomáš Bielovič je jediný, ktorému odvolací súd trest sprísnil. Za podporovanie zločineckej skupiny a drogovú trestnú činnosť pôjde do väzenia na šesť rokov, namiesto pôvodných 5,5 roka. Andrejovi Očenášovi NS SR trest nemenil, pôjde do väzenia na päť rokov. Miroslav Cisár si namiesto pôvodných päť rokov odsedí 32 mesiacov, na ktoré bol odsúdený v inom prípade.

Posledným odsúdeným v tejto kauze je Antonín Topercer, ktorého potrestali za výtržníctvo ročným trestnom väzenia s podmienečných odkladom na tri roky. Odsúdeným Ondrejčákovi, Abrahámovi, Baričiakovi, Padúchovi, Dvorskému, Štefunkovi a Bielovičovi bol okrem trestu väzenia uložený aj trest prepadnutia majetku. Spod obžaloby boli ešte na špecializovanom súde úplne oslobodení štyria obžalovaní, NS SR rozsudok v tejto časti nemenil. Ide o Petra H., Vladimíra M., Jozefa Š. a Michala B.

„Spoločenská objednávka tu prevýšila zákon a právo,“ povedal po rozsudku Ondrejčákov obhajca Ondrej Mularčík. „Myslím, že Najvyšší súd zo svojej pozície vyhodnotil všetky dôkazy podľa svojho vedomia a svedomia a rozhodol tak, ako to považoval za zákonné a spravodlivé,“ okomentoval konečný verdikt prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry.

Mafiáni z Lamača

Piťovci sa podľa špecializovaného súdu venovali obchodom s drogami a vyberaním výpalného. Skupina pôsobila z bratislavského Lamača a známa bola nosením oblečenia značiek Thor Steinar či Alpha Industries. Začala sa formovať koncom 90-tych rokov, keď už v hlavnom meste pôsobili iné zločinecké skupiny.

Jej členovia boli vojensky organizovaní a boli známi používaním automobilov značky Mercedes G. Juraja Ondrejčáka spolu s ďalšími mužmi zadržali v novembri 2011 pri najväčšej policajnej akcii v slovenskej histórii. Súdne pojednávanie sa začalo vlani v auguste prečítaním 28-stranovej obžaloby.

Pred súd sa vtedy postavilo 18 mužov, ktorí boli obžalovaní z 19 skutkov.

Šéfovi piťovcov J. Ondrejčákovi znížili trest
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM