Rôzne

FOTO: Lúku na Železnej studničke celé leto spásali račianske ovečky

V oplotenej drevenej ohrade v lokalite Dlhé lúky našlo počas leta dočasný domov niekoľko ovečiek, ktoré usilovne spásali vyhradený kúsok lúky.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Lúku na Železnej studničke celé leto spásali račianske ovečky
5
Galéria

Počas leta ste na Železnej studničke mohli vidieť malú skupinku ovečiek spásať lúku. Okrem toho, že tešili rodiny s deťmi, mali aj veľmi dôležitú úlohu.

Usilovné ovečky

Občianske združenie Iniciatíva Naše Karpaty spustilo v spolupráci s Mestskými lesmi v Bratislave počas leta pilotný projekt pastvy oviec v bratislavskom lesoparku. Zámerom bolo šetrne pristupovať k údržbe lúk a podporiť biodiverzity v mestských lesoch. V oplotenej drevenej ohrade v lokalite Dlhé lúky tak našlo počas leta dočasný domov niekoľko ovečiek, ktoré usilovne spásali vyhradený kúsok lúky.

„V pilotnej fáze projektu sme mali štyri ovce – Janka, Mariánka, Ivánka a Kika, ktoré sa pásli na lúke až do prvých studených dní. Slúžili výlučne na šetrné spásanie lúky a podporu biodiverzity. Na takejto lúke potom môžeme pozorovať pestrejšie zloženie rastlín a živočíchov, ako keď je lúka kosená bežnými mechanizmami,“ povedal Marek Páva, koordinátor projektu.

Keďže ale prichádza chladné počasie, ovečky už na lúke neuvidíte. Odišli prezimovať na hospodársky dvor do Rače, odkiaľ boli zapožičané.

„V lesoparku sa podarilo vytvoriť ďalšie atraktívne miesto pre návštevníkov. Ovečky s typickými zvoncami budili pozornosť u okoloidúcich turistov aj cyklistov. Atrakciou boli však najmä pre deti, nakoľko miesto sa nachádza na trase využívanej na ekovýchovu. Deti z bratislavských škôl tu pod vedením lektorov z mestských lesov, dostali odborný výklad nielen o ovciach, ale aj o neďalekých mokradiach či o výrobe medu na blízkej včelnici,“ zhodnotil Jakub Mrva, predseda občianskeho združenia.

Ovečky na Železnej studničke
5
Galéria

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM