Aktualizované Rôzne

Ľudia vyšli do ulíc pochodovať za Janka Kuciaka a Martinu Kušnírovú

Pod heslom „Nechceme žiť v Mafiánskom štáte!“ sa na Námestí SNP zhromažďuje dav, ktorého kroky následne povedú pred úrad vlády.

Ilustračný obrázok k článku Ľudia vyšli do ulíc pochodovať za Janka Kuciaka a Martinu Kušnírovú
10
Galéria

Na Námestí SNP sa od 17. hodiny zhromažďujú ľudia, aby sa zúčastnili pochodu za Janka Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Pochod organizuje OĽANO.

Nechceme žiť v Mafiánskom štáte!

Pochod je zároveň výzvou na odstúpenie ministra vnútra Roberta Kaliňáka a policajného prezidenta Tibora Gašpara, ako aj za vysťahovanie Róberta Fica, „ktorý opakovane novinárov nazýval protislovenskými prostitútkami a odmieta odísť z mafiánskeho brlohu, s ktorým sú spájaní tí, o ktorých Janko Kuciak písal,“ napísal do pozvánky na sociálnej sieti Igor Matovič.

Záujem o účasť na pochode aj za nezávislú políciu a prokuratúru, ktorá môže byť jediná garantom skutočne nezávislého vyšetrenia popravy novinára a jeho snúbenice, na sociálnej sieti prejavilo takmer 20-tisíc ľudí.

„Viem, že sa vám mnohým žije lepšie ako v 90-tych rokoch. Viem, že je vonku zima a nájdeme si mnohé iné výhovorky. Ak však táto vražda neprebudí a nezomkne všetkých čestných ľudí na Slovensku, nezaslúžime si lepšiu budúcnosť,“ nabáda k účasti Matovič. Dav sa bude z Námestia SNP presúvať pred úrad vlády.

Matovič nevylučuje ani sériu ďalších pochodov.

Ďalší pietny sprievod ako spomienka na mladého novinára a jeho snúbenicu sa uskutoční v piatok 2. marca o 17:00 hod. na Hviezdoslavovom námestí. Organizujú ho ľudia z najbližšieho okolia zosnulej dvojice.

Tichý protest

Ako prvý na pódiu vystúpil organizátor podujatia Igor Matovič. „Poznáte naše hlučné protesty. Tento protest bude iný. Mrazivo tichý,“ povedal v úvode. „Tichý z úcty k dvom mladým ľuďom, ktorí len začínali žiť. Snívali o svadbe, šťastnom živote, vlastných deťoch, v ktorých sa budú v starobe vidieť,“ pokračoval.

„Títo mladí ľudia zomreli, lebo mnohí boli ticho. Ján Kuciak nemlčal. Mal odvahu a nahlas hovoril o mocných tohto štátu a práve preto ho umlčali a chcú umlčať aj nás. Aj politikov, aj novinárov aj nás. Chcú len aby sme poslušne mlčali a volili a mlčali… Lebo vraj Slovensko už patrí im – mafii. Ale prerátali sa. Ich poprava nám všetkým otvorila oči tak, že sa už nedajú zavrieť,“ prihováral sa davu Matovič a vyzýval k odvahe, sile a nebojácnosti.

Na pódiu vystúpila aj matka Róberta Remiáša: „Prosím vás, nedovoľte, aby naše deti zomierali len kvôli tomu, že gauneri majú prepojenie na vládnu moc a robia si s nami čo chcú. Pokiaľ bude tento národ spať, naše deti budú zomierať, pretože nechcú žiť v budúcnosti v chorobe. Stojte za tým, aby vraždy oboch mladých ľudí boli vyšetrená a podstatne skôr ako Róbertova,“ prihovorila sa davu trasľavým hlasom.

Stovky ľudí potom kráčali s kahancami so sviečkami, transparentmi či fotografiami novinára a jeho priateľky až k Úradu vlády SR.

Nechceme žiť v mafiánskom štáte
10
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM