Správy Samospráva

Ľudia už mali dosť zničených chodníkov a vyrúbaných miest. Teraz prišiel dôležitý krok

V lesoparku bude krajšie a pokojnejšie. Ťažiť sa tu bude oveľa menej.

Ilustračný obrázok k článku Ľudia už mali dosť zničených chodníkov a vyrúbaných miest. Teraz prišiel dôležitý krok
4
Galéria
Zdroj: Mestské lesy v Bratislave

Dlho očakávaná dohoda medzi štátnymi lesníkmi a mestom Bratislava je na svete! Výsledkom je, že sa aj v štátnych lesoch bude ťažiť menej a to dokonca až o 55 percent! Mesto za to bude musieť zaplatiť, no Bratislavčania dostanú viac miesta v prírode na relax.

Záchrana stromov

„Po zmene začnú štátne lesy pristupovať k lesným porastom na území Bratislavy podobne, ako doteraz Mestské lesy v Bratislave. V štátnych lesoch na území Bratislavy sa viditeľne zníži ťažba o polovicu, každý rok tak zachránime v priemere 5-tisíc vzrastlých stromov na území Bratislavy. Zároveň sa bude podporovať ľahká forma rekreácie, napríklad turistika, behanie, cyklistika, opekanie či prechádzky,“ povedal primátor hlavného mesta Bratislava Matúš Vallo.

Uzavretiu dohody predchádzali rozsiahle odborné analýzu. Vypracoval ich tím odborníkov z Lesníckej fakulty Technickej univerzity vo Zvolene.

Zóny pokoja

Na viac ako polovici územia štátnych lesov vzniknú takzvané zóny pokoja, kde bude úplne vylúčená hospodárska ťažba dreva. Bude sa tam vykonávať len bezpečnostná údržba, spriechodňovanie chodníkov a kosba lúk. Tieto zóny sa budú týkať najmä Devínskej Kobyly, rezervácie Vydrica pri Bielom kríži a neporušené zostanú aj všetky hodnotné časti lužných lesov, ktoré doteraz neboli pozmenené na monokultúrne plantáže.

„Ťažba bude len na nevyhnutné časti obnovy, údržby a hlavne zabezpečenie bezpečnosti. Hospodárenie v nich bude skutočne dôkladne premyslené a citlivé, zamerané na prírode blízke hospodárenie v lesoch,“ zdôraznil generálny riaditeľ štátneho podniku LESY SR Tomáš Čuka.

Státisíce eur

Za to, že Lesy SR prídu o financie z ťažby, musí im mesto Bratislave zaplatiť 322-tisíc eur ročne. Tieto financie následne štátny podnik investuje do rozvoja rekreačnej infraštruktúry v Bratislave, vrátane opravy turistických a cyklistických trás, altánkov, miest na opekanie, studničiek a podobne.

„V Mestských lesoch sme svedkami toho, že lesníctvo a rekreačná funkcia lesov nemusia byť v konflikte, ale naopak môžu sa citlivo dopĺňať. Radi sme prispeli k dosiahnutiu tejto dohody našimi skúsenosťami z praxe, kde sme mestu aj štátnym lesom pomáhali pozrieť sa na les očami lesníka, ale zároveň aj turistu, bežca či cyklistu,” vysvetľuje riaditeľ Mestských lesov v Bratislave Matej Dobšovič.

LESY SR majú záujem využiť finančné prostriedky získané touto dohodou od hlavného mesta SR aj pri budovaní vodozádržných a protieróznych opatrení na cestách a zvážniciach, ďalej na budovanie malých vodných hrádzok ekologickej, environmentálnej a vzdelávacej funkcie, vrátane kľúčových opatrení na podporu populácií ohrozených druhov živočíchov a rastlín, ako aj obnovu a vytváranie mokradí či tvorbu ekopedagogických plôch a náučných chodníkov na základe komplexného projektu rozvoja rekreačnej infraštruktúry v tejto lokalite.

Foto je ilustračné, je na ňom mestský les bez ťažby

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM