Krimi

Ľudia kladú na koľaje kamene či dosky, koledujú si o vysoké pokuty

ŽSR zaznamenali počas prvých troch mesiacov roka 2016 asi 30 prípadov, keď sa na koľaji nachádzali cudzie predmety.

Ilustračný obrázok k článku Ľudia kladú na koľaje kamene či dosky, koledujú si o vysoké pokuty
Zdroj: TASR

Na železničných koľajach začínajú pribúdať kamene či rôzne cudzie predmety. Je to nepovolené a ohrozuje to bezpečnosť dopravy, upozornila hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Martina Pavliková.

V priebehu štyroch dní, od 20. do 23. apríla zaznamenali železnice sedem takýchto prípadov. „Ľudia, ktorí predmety na koľaje položili, sa pritom dopúšťali skutku, ktorý by mohol byť klasifikovaný aj ako trestný čin všeobecného ohrozenia, za ktorý hrozí vysoký trest,“ poukázala hovorkyňa.

Konanie páchateľa by bolo možné kvalifikovať ako trestný čin všeobecného ohrozenia, kde v prípade miernejšej kvalifikácie hrozí trest odňatia slobody od jedného do päť rokov alebo od štyroch do desať rokov. V prípade najprísnejšej kvalifikácie to môže byť 20 až 25 rokov alebo doživotie. Ak by bol skutok posúdený ako priestupok, hrozí osobe pokuta vo výške od 15 do 100 eur a v správnom konaní je to pokuta od 100 do 1000 eur.

K takémuto vandalizmu malo posledné dni napríklad dôjsť v Hornej Strede, Sklených pri Handlovej, Piešťanoch, na trati Svätý Jur – Bratislava – Rača, Vydrník – Poprad Tatry, Dolný Štál – Dunajská Streda a Svätý Jur – Pezinok. Na koľajach ležala napríklad časť karosérie auta, rôzne dosky či hasiaci prístroj. V niektorých prípadoch došlo k poškodeniu rušňa.

„Pri každom strete s cudzím predmetom v koľajisku takmer vždy dochádza k zmeškaniu vlakov a niekedy až k prerušeniu železničnej dopravy,“ povedala Pavliková. Ak poškodenie nie je vážnejšie, súprava môže pokračovať v ďalšej jazde. Ak poškodenie vážnejšie je, rušeň sa musí vymeniť za náhradný.

ŽSR zaznamenali počas prvých troch mesiacov roka 2016 asi 30 prípadov, keď sa na koľaji nachádzali cudzie predmety. Z toho šesť na trati Kremnica – Kremnické Bane. „V štatistike prevládajú naukladané kamene alebo drevá položené na koľajniciach, no máme aj zopár absurdných prípadov, kedy vlaky narazili do snehuliaka, chladničky, toalety, nákupných vozíkov alebo dokonca do cestnej dopravnej značky,“ informovala hovorkyňa.

Najnebezpečnejší prípad tohto roku sa podľa Pavlikovej stal 3. apríla v noci na trati Ľubochňa – Ružomberok. Osobný vlak tam narazil do tehál naukladaných do výšky asi jedného metra. Došlo k poškodeniu rušňa a k úplnému zastaveniu dopravy po oboch traťových koľajach na 15 minút. „Vyzývame verejnosť, aby pri zistení podozrivého konania kontaktovala políciu, a tak pomohla eliminovať trestnú činnosť,“ dodala Pavliková.

Čítajte tiež: Muž s autom uviazol na železničnom priecestí, do vozidla narazil vlak

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM