Tomáš Stupavský Samospráva

Ľudia bez domova budú skrášľovať verejné priestory Bratislavy

Mesto sa rozhodlo pomôcť organizáciám, ktoré pracujú s ľuďmi bez domova. Finančne podporilo 7 združení s cieľom podporiť ich plánované projekty. Tie sa týkajú realizácie pracovných aktivít s ľuďmi bez domova, vďaka čomu by sa mohli takýto jedinci ľahšie začleniť do fungujúcej spoločnosti.

Ilustračný obrázok k článku Ľudia bez domova budú skrášľovať verejné priestory Bratislavy
Zdroj: TASR

Magistrát prerozdelil celkovo 50-tisíc eur medzi 7 organizácií a združení, ktoré podporujú ľudí bez domova. O výške prerozdelenia rozhodovala komisia na to určená, zložená z mestských poslancov a zamestnancov magistrátu

„Pri každodenných problémoch nesmieme zabúdať aj na ľudí, ktorí sa častokrát dostanú do zložitej situácie a o svoj domov prídu. Som veľmi rád, že takýmto spôsobom môžeme pomáhať ľudom bez domova opäť sa začleniť do spoločnosti,“ uviedol primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Začleňovanie do spoločnosti

O finančný príspevok požiadalo 6 občianskych združení a 2 neziskové organizácie. Jedno združenie údajne nenaplnilo podstatu výzvy, tak sa mesto rozhodlo podporiť iba 7 žiadateľov. Poskytnuté financie budú použité na projekty, ktorých cieľom je revitalizácia verejných priestranstiev Bratislavy.

Prioritne pôjde o lokality vyhľadávané práve ľuďmi bez domova. No ďalším zámerom týchto projektov je aj podpora pracovných návykov a zručností bezdomovcov, aby sa tak postupne socializovali a ľahšie začleňovali do spoločnosti.

„Projekty úzko súvisia nielen s revitalizáciou verejného priestranstva v rámci rôznych brigád, upratovacích činností či samotnej socializácie, ale aj s ochranou, udržiavaním a zlepšovaním životného prostredia v miestach obývaných ľuďmi bez domova,“ povedala hovorkyňa mesta Ivana Skokanová.

Združenia či organizácie sa tiež zameriavajú na charitatívne a sociálne činnosti zamerané na fyzické osoby v nepriaznivej situácii – poskytnutie šatstva, hygienických potrieb, prípravu a výdaj stravy či sociálne poradenstvo pre ľudí.

V tabuľke si môžete pozrieť do akých subjektov a projektov prerozdelilo mesto čiastku 50-tisíc eur:

P.č. Žiadateľ Názov projektu Schválená suma v EUR
1. OZ Odyseus (občianske združenie) Zapájame ohrozené komunity 0
2. Armáda spásy (občianske združenie) Stále čisté Chorvátske rameno 4 000
3. Kresťania v meste (občianske združenie) Podpora integrácie ľudí bez domova na trh práce a nadobudnutia ich pracovných zručností a návykov 10 000
4. OZ STOPA (občianske združenie) Revitaliziácia priestorov Krížovej cesty na kopci Kalvária 5 000
5. Depaul Slovensko, n. o. (nezisková organizácia) Ľudia bez domova čistia ulice 10 000
6. OZ Vagus (občianske združenie) Prácou do života 8 000
7. OZ Proti prúdu (občianske združenie) Nosiči batožín 5 000
8. Domov sv. Jána z Boha, n. o. (nezisková organizácia) Spolu pre komunitu 8 000

Prečítajte si tiež: Komentár: Ľudia bez domova nie sú holuby. Tým, že nebudú môcť spať na lavičke, ich v meste neubudne

Ilustračné foto.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM