Správy

Ľudí s HIV pribúda. Nepodceňte to a dajte sa vyšetriť už dnes

Ľudia s podozrením na HIV vírus sa dnes môžu dať v Bratislave bezplatne vyšetriť orientačným rýchlotestom v mobilnej poradni.

Ilustračný obrázok k článku Ľudí s HIV pribúda. Nepodceňte to a dajte sa vyšetriť už dnes
8
Galéria
Zdroj: TASR

Možnosť vyšetrenia ponúka občianske združenie Dom Svetla Slovensko, a to na Galvaniho 7/A v čase od 10:00 do 13:00 hod. Mimovládka pripravila projekt s Českou spoločnosťou HIV pomoc, ktorá má s takouto poradňou skúsenosti.

Výsledok za 20 minút

„Skúsený testovací tím dokáže otestovať za tri hodiny až sto klientov,“ povedal Miloš Štefančík zo združenia. Pokiaľ sa podľa neho človek nakazí HIV vírusom, jeho organizmus začne tvoriť protilátky a dajú sa zistiť po troch mesiacoch od nákazy.

„Dnešné stretnutie bude pozostávať z predtestového poradenstva, poradca s klientom prekonzultuje situácie, pri ktorých mohlo dôjsť k nákaze HIV. Zdravotník potom odoberie z prstu vzorku krvi, z ktorej sa robí orientačný rýchlotest. Výsledok je známy do 20 minút,“ vysvetlil Štefančík.

Prípadov HIV pribúda

Výskyt HIV na Slovensku sledujú lekári od roku 1985. Za toto obdobie zaznamenali HIV u 857 ľudí. Nových prípadov HIV infekcie na Slovensku pribúda. Stúpajúci trend pozoruje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR od začiatku 21. storočia.

HIV/AIDS sa nedá vyliečiť, ale podávaním liekov možno spomaliť likvidáciu imunitného systému organizmu. Vyšetrovanie anti-HIV protilátok je v SR prístupné každému, možno ho podstúpiť aj anonymne. Testy robí bezplatne Národné referenčné centrum pre prevenciu HIV/AIDS v Bratislave a regionálne úrady verejného zdravotníctva.

Ilustračný obrázok

Pochod proti AIDS v Košiciach
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM