Eva Sládková Správy Samospráva

Lucia Štasselová: Vzťahy s Matúšom Vallom mám korektné aj po odchode z pozície viceprimátorky

Od prvého marca nahradí o funkcii zástupkyne primátora Luciu Štasselovú doterajšia vicestarostka Rače Lenka Antalová Plavuchová.

Ilustračný obrázok k článku Lucia Štasselová: Vzťahy s Matúšom Vallom mám korektné aj po odchode z pozície viceprimátorky
Zdroj: Lucia Štasselová

Na včerajšom (18.2.) zasadnutí zastupiteľstva hlavného mesta sa prekvapujúco vzdala pozície zástupkyne primátora Lucia Štasselová, ktorá zastrešovala agendu sociálnych vecí s dôrazom na nájomné bývanie. Na pozícii končí k prvému marcu. Zostáva však poslankyňou Mestského zastupiteľstva Bratislavy. Novou zástupkyňou Matúša Valla bude Lenka Antalová Plavuchová. Bratislava24 sa porozprávala s Luciou Štasselovou aj o dôvodoch jej odchodu.

Odchod z funkcie námestníčky primátora uprostred volebného obdobia nie je celkom tradičný. Udialo sa medzi vami a primátorom niečo, čo vám naštrbilo vzťahy?

Neviem o ničom takom. Naše vzťahy sú korektné, politicky sme si blízki, naša profesionálna spolupráca pokračuje aj ďalej, hovorili sme už aj o možnej spolupráci v ďalšom volebnom období.

Je zvláštne, že odchádzate v čase, keď sa začínajú výraznejšie prejavovať výsledky vašej práce – prečo teraz?

Ukázalo sa, že oblasť nájomného bývania vyžadovala pevné ukotvenie. Počas týchto dvoch rokov sa mi to podarilo. Bol spracovaný a prijatý politický dokument Koncepcia mestského nájomného bývania 2020–2030, ktorá je má podľa odborníkov európsku kvalitu, a zároveň bola vytvorená exekutívna zložka, nová sekcia nájomného bývania, ktorá ju bude realizovať.

Tiež sa ukázala príležitosť preniknúť s témou nájomného bývania na medzinárodnú scénu. Pevne verím, že sa mi to podarí a Slovensko bude sedieť za stolom, keď sa bude rozhodovať o investíciách do dostupného nájomného bývania. Chcela by som svoje skúsenosti a znalosti v najbližšom období venovať tejto téme.

Čo konkrétne sa vám v tejto téme podarilo?

Po dvoch rokoch majetkových a právnych analýz, overovaní, rozbiehaní konkrétnych projektov a hľadaní konsenzu v oblasti bytovej politiky, od januára 2021 štartujeme novú Sekciu nájomného bývania. Nájomné bývanie sa stalo prioritou mesta schválením dokumentu PROGRAMOVÉ VYHLÁSENIE pre roky 2019–2022 zastupiteľstvom mesta. Zaviazali sme sa v ňom zlepšiť dostupnosť bývania pre všetky skupiny obyvateľstva, a tak posilniť jeho environmentálnu, ekonomickú a sociálnu udržateľnosť.

Hneď v prvom roku vznikla pod mojou gesciou pracovná skupina Nájomné bývanie pod vedením splnomocnenca pre bývanie, ktorým je charizmatický architekt Boris Hrbáň. Podarilo sa nám zmapovať konkrétne možnosti získavania nájomných bytov, vypracovať zoznam vhodných mestských lokalít pre vlastnú výstavbu ako podklad pre súťaže, v spolupráci so Sekciou územného plánovania zverejniť Urbanistickú štúdiu pre zmeny Územného plánu, v spolupráci s Metropolitným inštitútom uskutočniť potrebné participácie, stretnutia s občanmi a realizovať dve medzinárodné súťaže na Bytový dom Parková a Bytový dom Terchovská.

Sprevádzkovali sme Spoločnosť pre rozvoj bývania Bratislava, neziskovú organizáciu, ako možného prijímateľ finančnej podpory mimo rozpočet mesta.

Ako budete ďalej pracovať? Budete podporovať primátora?

Ostávam členkou a poslankyňou v poslaneckých kluboch Teamu Vallo aj v Bratislave aj v Ružinove. Pokračujem v práci v komisiách, na ktorú dúfam, budem mať viac času ako doteraz, tiež som sa stala členkou hodnotiacej komisie Grantového programu Nadácie Bratislava.

Budem pôsobiť ako členka novej primátorovej Komisie pre rozvoj Bratislavy, ktorá bude posudzovať veľké investičné projekty.

Aby nevznikli dohady, rada by som oznámila, že k 1.3. končím na pozícii námestníčky primátora Hlavného mesta...

Posted by Lucia Štasselová SPOLU - občianska demokracia on Thursday, February 18, 2021

Prečítajte si aj:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM