Tlačové správy

Ľubo Olach predstavuje knižnú novinku Tanec so životom

Nový knižný titul zachytáva úprimnú spoveď autorových životných skúseností a radostí života, ktoré v dnešných časoch všetkým tak veľmi chýbajú.

Ilustračný obrázok k článku Ľubo Olach predstavuje knižnú novinku Tanec so životom
5
Galéria
Zdroj: Ľubo Olach

Básnik a prozaik Ľubo Olach je známy nielen svojimi románmi o velikánoch našich dejín. Po dielach Vavro Šrobár 1918–1944–1948, Guvernér Karvaš a Osuský – zabudnutý diplomat vydáva svoju šiestu básnickú zbierku Tanec so životom.

Po románoch z prostredia vysokej politiky a justície vám vyšla už šiesta básnická zbierka. Máte radšej písanie románov alebo uprednostňuje­te básne?

Poézia a próza sú dve úplne rozličné veci. Aspoň pre mňa. Písanie básní je predovšetkým vyznanie duše a pocitov, ktoré v danom momente mám. Píšem ich s ľahkosťou, úsmevom, zachytávajú moje radosti, ktoré zo srdca prenášam na papier. Pri románoch o velikánoch vychádzam z faktov danej doby, je nutná dlhšia príprava, overovanie údajov, zápletka, štipka humoru aj vážnosti. Mám rád oba žánre, každý má svoje čaro.

Dá sa povedať, že Tanec so životom je básnickou reflexiou vášho života?

Áno, je to tak a povedal by som, že je to môj básnický testament, keďže už asi žiadnu novú zbierku nenapíšem. Lebo všetko, čo som chcel svojou poéziou povedať, už som vyjadril.

Komu špeciálne ste venovali básne z tejto zbierky?

V „kapitole“ Tak trochu intímne sa vyznávam z lásky k rodičom, bratovi, manželke, vnúčatám…, ale aj z lásky k životu, ktorý si treba užívať vždy, keď sa dá. Básne sú o radosti zo života, o tom, čo nám dnes chýba. Lebo stretnutia s rodinou, priateľmi, vernými fanúšikmi a ľuďmi, s ktorými sa cítite dobre, je to, čo treba žiť a čo stojí za to. Zabúdame sa smiať, tešiť sa z maličkostí a tancovať so životom. Prajem si, aby tieto básne priniesli každému radosť aj múdrosť. Aby sme sa dokázali v živote vytancovať za svojím vlastným šťastím.

Na čom pracujete v týchto dňoch? Na čo sa môžu tešiť  čitatelia v najbližšom čase?

Koncom jari, ak sa nič nestane, vyjde môj nový román Predseda. Bude to o chlapíkovi, ktorý začal ako vekslák pred Tuzexom, aby sa nakoniec stal predsedom parlamentu. Na jeseň mi vyjde román o Ferdišovi Jurigovi, poslancovi uhorského snemu, politikovi buditeľovi. Je to jeden z ďalších zaujímavých ľudí, o ktorých sa veľa nehovorí, ale pre Slovensko veľa urobili. Aj jeho zásluhou vznikla Československá republika, čím sa Slováci zachránili ako národ.

Ako prežívate momentálnu situáciu, v ktorej sme v podstate všetci dlhodobo zatvorení doma? Čo vám pomáha zvládať lockdown?

Čas trávim športovaním a udržiavaním sa v dobre fyzickej kondícii, písaním knižiek, čítaním kníh, stretávaním sa s rodinkou, vnučkami. Nájdem si čas aj na počúvanie hudby, čas byť sám so sebou. Vtedy meditujem, popíjam vínko a hovorím si, ako mi je dobre. Teším sa na leto pri mori a dúfam, že budeme všetci zdraví a znova slobodní.

Knižné novinky, súťaže a tvorbu Ľuba Olacha môžete sledovať na www.luboolach.sk alebo facebookovom profile ĽuboOlachAutor.

Ľubo Olach je známy slovenský básnik, publicista a prozaik. Písaniu kníh sa venuje 14 rokov, vydal 19 kníh a predal viac ako 25-tisíc výtlačkov. Debutoval básnickou zbierkou Keď zomriem tak nech…! Vydal zbierky básní Pri víne s bohémami, Kaviarenská poézia Ľuba Olacha, Na Paríž nepozerám zhora, Triezviem, v nemčine vyšla knižka Weine und Frauen. Venuje sa aj písaniu románov z prostredia vysokej politiky, justície a kriminalistiky. Jeho prvým románom bol Nádenník pera vo francúzskych službách, neskôr pribudli Posledné varovanie, Žraloci, Lobista, Rozhovory za oponou, Politik, Prezident, Vavro Šrobár, Advokát, Prezidentka, Guvernér Karvaš a posledným románom z roku 2020 je Osuský – zabudnutý diplomat. Novinkou týchto dní je v poradí šiesta básnická zbierka autora Tanec so životom.

Ďakujeme za rozhovor.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: Ľubo Olach
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM