han Kultúra

Letné shakespearovské slávnosti otvorí Rómeo a Júlia: V hlavnej úlohe je Kostelný

Letné shakespearovské slávnosti (LSS) 2023 v Bratislave otvoria 4. júla derniérou inscenácie Rómeo a Júlia v réžii Doda Gombára.

Ilustračný obrázok k článku Letné shakespearovské slávnosti otvorí Rómeo a Júlia: V hlavnej úlohe je Kostelný
Zdroj: Facebook.com/Letné shakespearovské slávnosti

Informujú o tom organizátori 23. ročníka divadelného open air festivalu, ktorý sa tradične uskutoční na nádvorí Bratislavského hra­du.

V programe figuruje aj inscenácia Hamlet v réžii Pavla Kheka, ktorú festival odpremiéroval na 22. ročníku. Stretla sa s veľkým ohlasom u publika i odbornej verejnosti. Ľuboš Kostelný získal za stvárnenie hlavnej postavy ocenenie slovenských divadelníkov Dosky v kategórii najlepší mužský herecký výkon sezóny 2021/2022.

„Hamlet je rola ako každá iná, len rozsahom je veľmi veľká, je to väčšia nálož. A okolo Hamleta vzniklo akési fluidum, že je to vysnívaná rola každého herca, tak to ale nie je. Zároveň som za tú rolu vďačný, lebo čo vás môže posunúť viac?“ hovorí o svojom Hamletovi Kostelný.

S inscenáciou vycestuje aj ku pražským kolegom, kde sa Letné shakespearovské slávnosti vrátia po šiestich rokoch do historických kulís Pražského hradu na obľúbené Nejvyšší purkrabství.

Aj komédie

Priaznivci Williama Shakespeara sa môžu tešiť i na jeho komédie Dvaja páni z Verony a Komédia omylov. Obyvatelia a návštevníci Bratislavy uvidia aj minuloročnú premiéru pražských divadelníkov, „najtemnejšiu hru autora“ Macbeth v réžii Jakuba Kroftu. Dramaturgiu festivalu dopĺňa česká inscenácia Búrka od režisérskeho tandemu SKUTR.

Organizátori ďalej avizujú, že cez víkendové popoludnia budú pokračovať s rozprávkovým projektom pre deti a ich rodičov – Shakespeare s deťmi, pre ktorý pripravujú autorskú shakespearovskú rozprávku s pesničkami Roberta Mankoveckého.

Aj toto vás môže zaujať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM