Aktualizované Správy

Lesy SR porušili dohodu o obmedzenom výrube, upozorňujú starostovia

Ťažba prebieha v lesoch v okolí Devínskej Kobyly od októbra, lesníci však v týchto dňoch začali zasahovať aj vo vzácnych rekreačných lokalitách.

Ilustračný obrázok k článku Lesy SR porušili dohodu o obmedzenom výrube, upozorňujú starostovia
5
Galéria

Štátny podnik Lesy SR porušil dohodu o koordinovanom a obmedzenom výrube v lesoch v Bratislave. Upozorňujú na to starostovia mestských častí Karlova Ves – Dana Čahojová, Devín – Ľubica Kolková a Dúbravka – Martin Zaťovič.

Ničenie zdravých lesov

Pod pílami padlo podľa nich už množstvo zdravých stromov vo vzácnych lokalitách. Starostovia považujú postup štátnych lesov za neakceptovateľný. Informoval o tom hovorca Karlovej Vsi Branislav Heldes.

Starostka Čahojová sa spoliehala na citlivejší prístup zo strany Lesov SR. „Kompromis medzi ministerstvom pôdohospodárstva, podnikom Lesy SR a predstaviteľmi samospráv sa hľadal veľmi ťažko. Zdá sa, že sme sa tešili predčasne. Lesníci sa pustili do zdravých dubov. Ničenie zdravých lesov je neakceptovateľné a je potrebné ťažbu zastaviť,“ skonštatovala.

Ťažba prebieha v lesoch v okolí Devínskej Kobyly od októbra, lesníci však v týchto dňoch podľa starostov začali zasahovať aj vo vzácnych rekreačných lokalitách. Zástupcovia troch bratislavských mestských častí tvrdia, že Lesy SR rúbu viac ako 100-ročné vzácne a zdravé duby nad Karlovou Vsou, pri turistickom chodníku v katastri Devína. „Lesy nám sľúbili, že budú postupovať citlivejšie, no sľub nedodržali. Som presvedčená, že bratislavské lesy by mala priamo spravovať organizácia Mestské lesy v Bratislave, aby sa k stromom v okolí hlavného mesta pristupovalo mimoriadne citlivo,“ uviedla starostka Kolková.

Ťažba v lesoch

Od začiatku roka sa odborná verejnosť a občania stretávali s lesníkmi na rokovaniach v skupine, ktorú zriadilo ministerstvo pôdohospodárstva. Doteraz podľa starostov k žiadnej systémovej dohode nedošlo.

„Ministerka Gabriela Matečná v júni odporučila Lesom SR pozastaviť úmyselnú ťažbu a vypracovať štúdiu na posúdenie ich súčasného spôsobu hospodárenia s cieľom zmeniť ho tak, aby bol dôraz kladený na rekreačnú funkciu lesov,“ spresnil Heldes.

Podľa jeho slov sa dohodli aj na tom, v ktorých lokalitách a v akom časovom období môžu lesníci uskutočniť ťažbu tak, aby nebola v rozpore s rekreáciou a ochranou prírody. „Dohodu lesníci niekoľko mesiacov dodržiavali, no aktuálne štátny podnik Lesy SR nerešpektuje ani odporúčania ministerky z ich vlastného rezortu,“ tvrdia zástupcovia mestských častí.

Necitlivý výrub

TASR oslovila v stredu (21. 11.) Lesy SR, ministerstvo pôdohospodárstva a hlavné mesto. Na otázky doteraz nereagovali. Lesy SR v októbri informovali, že nemajú v pláne vykonať na území Devínskej Kobyly masívny, a už vonkoncom nie necitlivý výrub lesov.

S ťažbou nemá problém ani riaditeľ Správy chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Malé Karpaty Peter Puchala. „Podľa našich informácií ide predovšetkým o spracovanie kalamitného dreva a výchovnú ťažbu a Lesy SR deklarujú, že budú pristupovať k tejto ťažbe citlivo a používať jemnejšie spôsoby obhospodarovania vzhľadom na významnú rekreačnú funkciu lesov na Devínskej Kobyle,“ povedal Puchala.

Nevyhnutný zásah

Štátny podnik Lesy SR odmieta tvrdenia starostov mestských častí Karlova Ves, Devín a Dúbravka o tom, že v lesoch v okolí Bratislavy rúbe 100-ročné vzácne a zdravé duby. Deklaruje, že v lokalitách Devínska Kobyla a Vydrica realizoval iba nevyhnutné kroky v rámci takzvanej obnovnej ťažby. Tá je podľa podniku dôležitá, aby bol les zdravý a plnil všetky svoje funkcie.

V posledných dňoch bol podľa Lesov SR realizovaný iba obmedzený, nevyhnutný zásah, nazývaný obnovná ťažba. Realizoval sa na obmedzenom území a je už ukončený. „Plne si uvedomujeme, že lesy v okolí Bratislavy sú pre obyvateľov hlavného mesta dôležité. Postupne sa mení ich význam, na dôležitosti naberá najmä ich rekreačná funkcia. Dôležitá však je aj nevyhnutná starostlivosť o les, aby bol zdravý a plnil všetky svoje funkcie,“ povedal generálny riaditeľ štátneho podniku Lesy SR Marian Staník.

Pracovná skupina

Na účely hľadania ďalšieho postupu vo využívaní lesov v okolí Bratislavy bola zriadená pracovná skupina, v ktorej sú zastúpení zástupcovia občianskeho združenia Naše Karpaty, Lesov SR, Bratislavského samosprávneho kraja, Štátnej ochrany prírody, hlavného mesta, ako aj Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

V súčasnosti bolo zadané vypracovanie štúdie, ktorú pripravujú experti z Technickej univerzity vo Zvolene. Tá má posúdiť dosahy realizácie opatrení programu starostlivosti o lesy na zabezpečenie rekreačnej funkcie lesov. „Predpokladáme, že po vypracovaní štúdie by sa z hospodárskych lesov mali stať lesy osobitného určenia, dokonca s viacerými bezzásahovými zónami,“ povedal Michal Feik z MPRV SR.

Ťažba dreva v lesoch v Bratislave a jej blízkom okolí je podľa neho pozastavená, až kým nebude vypracovaná štúdia. Výnimku v ťažbe však podľa neho tvoria sanácie chorôb a škodcov.

Funkcia lesa

Mesto Bratislava pre TASR uviedlo, že v spolupráci s vládou aj odborníkmi dlhodobo hľadá spôsoby, ako zvýšiť ochranu prírodného bohatstva na jeho území a v blízkom okolí Bratislavy. „V 21. storočí les v okolí mesta už nesmie plniť hospodársku funkciu, ale oddychovú a rekreačnú,“ uviedol magistrát.

Podnik Lesy SR obhospodaruje lesné pozemky v bezprostrednej blízkosti intravilánu Bratislavy, ktoré sú aktívne využívané verejnosťou na voľnočasové aktivity. Ide najmä o lesy v lokalite Devínska Kobyla a Vydrica. Lesy SR tvrdia, že spôsob, akým sa tieto lesy obhospodarujú, je plne v súlade s Programom starostlivosti o chránený areál Devínska Kobyla na obdobie rokov 2018 – 2047, ktorý vypracovala Štátna ochrana prírody.

Ťažba v lesoch
5
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM