ESL Rôzne Správy

Lesy na Záhorí sú plné húb. Má to však háčik!

Na Slovensku je hubárčenie mimoriadne populárne a aj na Záhorí je sezóna v plnom prúde.

Ilustračný obrázok k článku Lesy na Záhorí sú plné húb. Má to však háčik!
15
Galéria
Zdroj: Eva Sládková

Vo facebookovej skupine Hubárčenie na Záhorí sa každý deň hubári pochvália nádhernými úlovkami. Aktuálne sú výborné podmienky na rast húb a dá sa predpokladať, že ešte nejaký čas huby budú. Často sa však aj v tejto skupine objavujú otázky, či sa dá s negatívnym testom ísť aj do Vojenských lesov. Odpoveď je – nedá a to bez ohľadu na testy.

Ohrozenie

Ľudia navštevujú prírodu vo vojenských obvodoch aj v čase zákazu vstupu. Vystavujú sa tak vážnemu ohrozeniu života a zdravia, upozorňuje Vojenská polícia. Poukazuje pritom na incidenty, keď bolo pre prítomnosť ľudí nutné prerušiť ostré streľby.

Od doby vyhlásenia núdzového stavu platí podľa zákona na územie vojenského obvodu alebo na jeho časť dočasný zákaz vstupu. Priestory sa uzatvárajú aj z bezpečnostných dôvodov. „Ide napríklad o ostré streľby, testy munície, trhavín a podobné činnosti, pri ktorých bezprostredne hrozí prítomným nepovolaným osobám vážne ohrozenie života a zdravia,“ vysvetľuje hovorkyňa Ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

Napriek bezpečnostným rizikám sa Vojenská polícia v praxi často stretáva s nerešpektovaním zákazu. Ako príklad uvádza októbrové prípady, keď sa museli prerušiť až ukončiť ostré streľby či streľby delostreleckou muníciou. V dopadovej ploche sa totiž vyskytovali neoprávnené osoby – hubári, často celé rodiny aj s deťmi. Pre prítomnosť cudzích osôb museli len sekundy pred výbuchom zastaviť aj činnosť pri trhacích prácach, čo predstavuje riziko pre návštevníkov i personál.

„Takouto hrubou nezodpovednosťou dochádza nielen k ohrozeniu života a zdravia, ale tiež k škodám na majetku, nakoľko ide o veľmi špecifické odborné a z finančného hľadiska vysoko nákladové činnosti za použitia množstva odborného personálu a techniky, pretože táto činnosť sa musí opätovne vykonať v inom termíne,“ zdôrazňuje Vojenská polícia.

Komplikácie spôsobuje tiež neoprávnený vjazd a parkovanie civilných vozidiel v priestoroch vojenských obvodov. Zablokované cesty totiž znemožňujú prejazd lesných strojov a tak aj lesné práce.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM