Rôzne

Lesníci chcú na ostrove Sihoť vyrúbať 1 300 metrov kubických dreva ročne

Na ostrove Sihoť, ktorý je zdrojom pitnej vody pre Bratislavu, chcú lesníci podľa návrhu programu starostlivosti o les na najbližšie roky vyťažiť ročne približne 1 300 metrov kubických dreva.

Ilustračný obrázok k článku Lesníci chcú na ostrove Sihoť vyrúbať 1 300 metrov kubických dreva ročne
Zdroj: mpsr

Celková zásoba porastov na ostrove je pritom okolo 40 700 metrov kubických. Lesníci tvrdia, že za desať rokov by sa podľa návrhu malo vyrúbať 27 percent stromov. Ťažiť chcú najmä topoľ šľachtený, proti ktorému majú ochranári výhrady, a nahradiť ho plánujú inými drevinami.

„Dnes nevieme ešte povedať, ako to bude vyzerať, aký pomer drevín bude naplánovaný, ale už sme viackrát hovorili, že sme otvorení tejto téme. Nemáme veľké výhrady, že by sme vo väčšej miere topoľom domácim zalesňovali,“ povedal Martin Matys z Odštepného závodu Lesov SR – Smolenice.

Ako tvrdí Matys, aj samotné dlhodobé výhľady zaväzujú lesníkov, aby šľachtený topoľ postupne nahrádzali domácim, no z jedného roka na druhý sa to podľa jeho slov nedá.

Lesníci pritom teraz na ostrove vysadili na ploche, ktorú vyrúbali v januári, 960 kusov topoľa šľachteného a 540 kusov topoľa domáceho. Matys to zdôvodňuje tým, že sadbový materiál bol objednaný už niekoľko rokov dopredu.

„Keď si niečo objednáte, tak si to musíte odobrať. Teraz sme už však opatrnejší a na rok 2017 už objednávame sadenice v inom pomere, ale ešte stále tam je ten topoľ šľachtený,“ podotkol.

Dôležitosť topoľov

Pre vodný zdroj je podľa lesníkov drevina ako drevina, ktorá zabezpečuje kvalitu pitnej vody tým, že zabraňuje, aby na ploche dochádzalo k erózii a k znehodnoteniu spodnej vody. Zároveň odmietajú návrhy niektorých aktivistov, aby sa na ostrove Sihoť neťažilo vôbec.

„Keby sme ponechali prestarnuté topole, o chvíľu popadajú a budú sa hnilobne rozkladať, a tým ohrozujú priamo zdroj pitnej vody,“ povedal Ľuboslav Mika z Lesov SR, podľa ktorého manažovať treba rovnako domáci i šľachtený topoľ.

Topole sú pre Bratislavskú vodárenskú spoločnosť (BVS) i lesníkov zaujímavé tým, že rýchlejšie pokryjú pôdu a zabránia náletu iných drevín, ktoré by mohli byť invázne.

Čítajte aj: Hrozba zhora

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM