Rôzne

Chystá sa pílenie a rúbanie: V lese Sitina bude o 300 suchých stromov menej

Mestské lesy budú organizovať aj obhliadku týchto stromov, na ktorej sa bude môcť zúčastniť aj verejnosť.

Ilustračný obrázok k článku Chystá sa pílenie a rúbanie: V lese Sitina bude o 300 suchých stromov menej
4
Galéria
Zdroj: Bratislava - Karlova Ves

Mestské lesy Bratislava (MLB) odstránia v lese Sitina v katastri Karlovej Vsi približne 300 suchých stromov, ktoré ohrozujú návštevníkov lesoparku. Mestská časť o tom informuje na svojej webovej stránke.

Obhliadka bude prístupná verejnosti

„S pílením začneme po ukončení vegetačného obdobia,“ potvrdil riaditeľ MLB Matej Dobšovič. „Zmiznú najmä tie stromy, ktoré rastú pozdĺž častejšie využívaných chodníkov. Stromy vzdialenejšie od chodníkov sa píliť nebudú,“ dodal.

Hovorca mesta Bratislava Peter Bubla povedal, že s odstraňovaním stromov sa začne v novembri až decembri. Mestské lesy budú organizovať aj obhliadku týchto stromov, na ktorej sa bude môcť zúčastniť aj verejnosť.

Vyrúbané stromy neopustia les

Plánovaný počet suchých stromov tvorí jedno percento celkového počtu stromov na Sitine. Veľkú väčšinu stromov ponechajú v lese. Dôvodom je, že suché stromy sú použiteľné len ako palivo, ich spálením sa však do atmosféry uvoľní veľké množstvo oxidu uhličitého, ktorý stromy za svoj život odčerpali z atmosféry.

Napríklad storočný dub obsahuje toľko uhlíka, že spálením jeho dreva sa uvoľní až 5 ton plynného oxidu uhličitého. „Aby bol tento negatívny efekt minimalizovaný, vyvezieme len tie stromy, ktoré sa vypília pozdĺž lesných ciest prejazdných nákladným autom,“ doplnil Dobšovič.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM