Andrea Mesarčíková Rôzne

Lepší svet pomáha hendikepovaným klientom už sedem rokov

Pracovno-socializačné centrum Lepší svet pôsobí v Bratislave už sedem rokov. Snaží sa o zlepšenie života dospelých ľudí so stredným a ťažkým stupňom mentálneho postihnutia, ako aj ich rodín.

Zariadenie úspešne prežíva vďaka podpore priateľov centra, sponzorov, donorov, rodín klientov a v neposlednom rade pomoci samosprávnych a štátnych inštitúcií. „Darí sa nám plniť predsavzatia a úlohy v rámci poskytovania sociálnych služieb a služieb zamestnávania ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím. Podporované bývanie v samostatných bytoch integrovaných v bežnej bytovke v Karlovej Vsi, chata na projekty nácviku samostatného života a rekreačné aktivity v Prochoti predstavujú len zlomok z nášho pôsobenia,“ uviedol pre TASR riaditeľ centra Dušan Mikulec.
Na 7. výročie vzniku centra pripravil Lepší svet niekoľko zaujímavých podujatí. Jedným z nich bol benefičný ples v priestoroch Vodárenského múzea v Karlovej Vsi. „Súčasť programu tvorilo i vynikajúce tanečné číslo Pomáda naštudované našimi klientmi. Ocenili sme tiež ľudí, ktorí sa najviac zaslúžili o fungovanie centra. V kategórii Top dobrovoľník roka a Dobrovoľník roka získali ocenenia Marta Petríková a Jana Langová,“ dodal Mikulec.
V prvej júnovej dekáde centrum Lepší svet slávnostne otvorilo zrekonštruovanú záhradu v jeho sídle na Osuského ulici v Petržalke. „Išlo o vyvrcholenie veľmi náročného, tri roky trvajúceho projektu, ktorý sa nám v tomto období podarilo dotiahnuť do finálnej podoby,“ doplnil Mikulec.
Najnovšou aktivitou k výročiu vzniku Lepšieho sveta bude 21. júna slávnostné otvorenie novej chránenej dielne – kaviarničky a minimarketu na Radlinského ulici. „Počas vybraných častí dňa budú návštevníkov obsluhovať mladí zamestnanci s mentálnym postihnutím a v priebehu celého prevádzkového času od 8.00 do 22.00 h tu zákazníci môžu podporiť naše aktivity či už objednaním chutných dobrôt a nápojov, zakúpením výrobkov nášho zariadenia alebo umeleckých diel významných výtvarníkov, ktorí sa zapojili do našich projektov. Medzi prvými vystavujúcimi umelcami bude vyše 80-ročná výtvarníčka Margita Rumanová, ktorá na 30 olejomaľbách zachytila najčarovnejšie zákutia Bratislavy. Ich predajom sa rozhodla podporiť aktivity nášho zariadenia,“ informoval Mikulec.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM