Eva Sládková Rôzne Správy

Lekárka z covidového oddelenia: Poznám prípad, keď dcéra nakazila koronou mamu a tá zomrela

Janka Karrah Vaneková už niekoľko mesiacov bojuje v prvej línii s pandémiou. Cez Veľkonočné sviatky mala konečne 4 dni voľna. Vraví, že lekári sú na pokraji síl.

Ilustračný obrázok k článku Lekárka z covidového oddelenia: Poznám prípad, keď dcéra nakazila koronou mamu a tá zomrela
Zdroj: TASR/AP

Lekárka vraví, že najviac práce bolo na oddeleniach intenzívnej starostlivosti po silvestrovských oslavách. Ležalo tam mnoho 50-tnikov, ktorí dovtedy popierali, že nejaká korona existuje. Keď skončili na prístrojoch, vo veľkom prehodnocovali.

„Je smutné, že sa mnohí poučia, až keď je neskoro,“ vraví Janka Karrah Vaneková.

Znevažovanie

Janka Karrah Vaneková je vlastne stomatologička, no od začiatku pandémie je nasadená v prvej línii a stomatológii sa venuje len okrajovo. Teraz testuje v jednej z bratislavských MOM-iek, pred tým pracovala na covidových oddeleniach ako výpomoc. Stále je pripravená nabehnúť, keby ju opäť zavolali.

„Prihlásila som sa na pomoc nemocniciam už v októbri. Mala som totiž potrebu zapojiť sa a odvtedy sa veziem na vlne pandémie,“ vraví mladá lekárka s tým, že spočiatku mala obrovský rešpekt aj strach, ale cítila ako svoju povinnosť pomáhať.

Pracovala aj na covidovom oddelení jednej z bratislavských nemocníc. Tým, že nie je anesteziologička, priamo na kyslík ľudí nenapájala, ale pri ošetrovaní ťažkých stavov videla veru všeličo.

„Vekovo tam boli ľudia okolo 55 – 56 rokov, teda nie tí najstarší. Bolo to totiž obdobie v zime, keď nám krivka výrazne stúpala a najviac išlo o britskú mutáciu vírusu, ktorá postihovala mladších. Zažila som naozaj zaujímavé ľudské príbehy. Mnohí z nich boli popierači, neverili na koronu a na kyslíku zostali po tom, ako sa na Silvestra veselo zabávali. Mnohých zaskočilo, že zrazu majú problém udýchať cestu z postele na WC,“ opisuje mladá lekárka.

Janke, rovnako ako mnohým iným zdravotníkom, bolo vyslovene do plaču, keď videli v televízii zábery z Tatier a Donovalov, ktoré potvrdzovali, že ľudia na opatrenia kašlú. „Osobne poznám ženu, ktorá neverila, že pandémia je skutočná a nakazila svoju 55-ročnú mamu, Tá potom umrela. Je strašné, že sa mnohí poučia až po takýchto tragédiách,“ dodáva.

text pokračuje pod fotografiou

Janka Karrah Vaneková
1
Galéria
Zdroj: archív Janky Karrah Vanekovej

Opatrný optimizmus

Janka verí, že po zime sa ľudia poučili a že po Veľkonočných sviatkoch nenastane rovnaká situácia ako po Vianociach. Potvrdzuje, že pacientov v nemocniciach pomaly ubúda a verí, že to tak zostane aj o týždeň-dva.

„Ja som mala teraz po niekoľkých mesiacoch konečne 4 dni voľno cez Veľkonočné sviatky. Pandémia je obrovský nápor na zdravotníkov, naozaj sú strašne unavení, viacerí kolegovia už vôbec nevládzu. Chápem, že lockdown je frustrujúci, ale pre ľudí v prvej línii je to celé ešte frustrujúcejšie,“ vraví Janka s tým, že teraz je už ale opatrene optimistická, keď vidí, ako sa situácia začína mierne zlepšovať.

„Mám pocit úľavy, ale bola by som rada, keby úľava prišla opatrným spôsobom. Myslím si, že treba uvoľniť nejaké opatrenia, musíme však zostať opatrní a zodpovední. Nesmieme zabúdať, že ten vírus tu stále je a chce prežiť. Preto mutuje a my sme preň výborní hostia. Bola by som rada, keby to ľudia takto brali,“ uzatvára Janka Karrah Vaneková.

Boj s pandémiou COVID-19

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM