han Rôzne

Legendárne kúpele ožijú: OZDOBOU bude vonkajší bazén v starom rímskom štýle! FOTO

Z interiéru zaniknutých kúpeľov Grössling v blízkosti Vajanského nábrežia a Kúpeľnej ulice v Bratislave vynosili viac ako 1500 ton sutiny. Viete však, ako budú vyzerať?

Ilustračný obrázok k článku Legendárne kúpele ožijú: OZDOBOU bude vonkajší bazén v starom rímskom štýle! FOTO
3
Galéria

Hodnotné prvky sa majú počas rekonštrukcie zachovať. TASR o tom informovali z Metropolitného inštitútu Bratislavy (MIB), ktorý spolu s hlavným mestom a architektmi stoja za plánom obnovy kúpeľov. Spustenie prevádzky sa predpokladá v roku 2026.

„Búracie práce sa robia ručne a s ohľadom na susedské okolie sú naplánované na zimné mesiace, keď je vyššia vlhkosť, ktorá znižuje prašnosť na stavenisku,“ konštatuje MIB.

Tehly odkladajú

Pôvodné tehly a ďalší užitočný materiál pochádzajúci z búrania je odkladaný, použitý bude aj pri iných rekonštrukciách. Po dokončení búracích prác bude projekt pokračovať reštaurátorskou obnovou historických kotlov z roku 1912, ktoré sú nefunkčné. Odborníci k nim hľadajú pôvodné súčiastky, dobové manometre na meranie tlaku či pôvodné vodoznaky.

Hlavnému mestu sa za posledné dva roky podarilo opraviť komín, ktorý bol v havarijnom stave. V súčasnosti prechádza obnovou prepadnutá strecha na bývalej kotolni. „Úspešne bola odstránená z areálu aj budova bez historickej hodnoty zo 70. rokov minulého storočia,“ približuje MIB. Počas prác sa podarilo odkryť napríklad aj detail okien v podkroví či kotvenie nárožného svetlíka.

Obnova kúpeľov

Obnova kúpeľov má do centra mesta priniesť vnútorné bazény, kaviareň, knižnicu či priestor pre deti, ale aj vonkajší bazén a sauny. Napríklad vonkajší bazén, ktorý pribudne k trom vnútorným bazénom, má byť inšpirovaný konceptom starých rímskych kúpeľov, pre ktoré je typická otvorená strecha.

Finalizujú sa tiež detaily pre suchú saunu, ktorá sa v kúpeľoch nachádzala aj v roku 1895. S finan­covaním prác má hlavnému mesto pomôcť štátny investičný fond Slovak Investment Holding.

Budova mestských kúpeľov Grössling je ikonickou stavbou Bratislavy a zároveň národnou kultúrnou pamiatkou. Postavili ju v roku 1895 a ako kúpele slúžila Bratislavčanom do roku 1994. Ide o jednu z posledných neobnovených národných kultúrnych pamiatok v centre Bratislavy.

Ďalšie aktuálne témy

Takto budú kúpele Grössling vyzerať
3
Galéria
Rekonštrukcia kúpeľov Grössling
8
Galéria
Zdroj: MIB
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM