han Rôzne

PREČO sú niektorí CHODCI nepoučiteľní? Polícia si na nich posvietila: SPOZNALI ste sa? VIDEO

Dopravných nehôd na cestách je stále veľa. Žiaľ, aj tých tragických. Niektorí si však o nepríjemnosti "koledujú" sami. Prečo je to tak?

Ilustračný obrázok k článku PREČO sú niektorí CHODCI nepoučiteľní? Polícia si na nich posvietila: SPOZNALI ste sa? VIDEO
7
Galéria

Kontrola chodcov

Policajti Krajského dopravného inšpektorátu v Bratislave sa v rámci prebiehajúcej dopravno – bezpečnostnej akcie s názvom REFLEX, okrem kontroly dodržiavania ustanovených alebo obmedzených rýchlostí jazdy motorových vozidiel, zameriavajú aj na kontrolu dodržiavania povinností chodcov a cyklistov v cestnej premávke. Uviedli na sociálnej sieti.

„Chodci sú najzraniteľnejšími účastníkmi cestnej premávky a preto je nosenie reflexného označenia za zníženej viditeľnosti ako aj ich spôsob pohybu na priechodoch aj mimo nich nesmierne dôležitý,“ píše polícia.

Polícia pripomína

Pripomeňme si niektoré ustanovenia zákona o cestnej premávke č. 8/2009 Z. z. týkajúce sa práve týchto účastníkov cestnej premávky:

  • Pri prechádzaní cez cestu je chodec povinný prednostne použiť priechod pre chodcov, miesto na prechádzanie, nadchod alebo podchod. Na priechode pre chodcov a na mieste na prechádzanie sa chodí vpravo. Chodec nesmie vstupovať na vozovku, ak prichádza vozidlo s právom prednostnej jazdy; ak sa chodec nachádza na vozovke, musí takémuto vozidlu bez meškania uvoľniť priestor na prejazd. Chodec je povinný umožniť električke plynulý prejazd.
  • Chodci, ktorí prechádzajú cez priechod pre chodcov, musia brať ohľad na vodičov prichádzajúcich vozidiel najmä tým, že neprechádzajú jednotlivo, ale v skupinách. To platí aj voči vodičom odbočujúcim na cestu, cez ktorú chodci prechádzajú. Chodec nesmie vstupovať na vozovku, a to ani pri použití priechodu pre chodcov, ak vzhľadom na rýchlosť a vzdialenosť prichádzajúcich vozidiel nemôže cez vozovku bezpečne prejsť.
  • Pred vstupom na vozovku sa chodec musí presvedčiť, či tak môže urobiť bez nebezpečenstva, a len čo vstúpi na vozovku, nesmie sa tam bezdôvodne zdržiavať ani zastavovať. To platí na priechode pre chodcov i mimo neho. Chodec nesmie prekonávať zábradlie ani iné zábrany.

Lenže, muži zákona nahrali aj video, v ktorom zdokumentovali časté prehrešky chodcov.

Ako v niektorých prípadoch chodci ,,dodržiavajú“ pravidlá cestnej premávky si môžete pozrieť v nasledujúcom videu????

Ďalšie aktuálne témy

Chodci v Bratislave
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM