Maros Palesch Kultúra

Legenda pokračuje v design factory

Priaznivci architektúry, fotografie a dizajnu môžu v týchto dňoch v Bratislave vidieť rozsiahly medzinárodný projekt Bauhaus Dvadsať-21: Legenda pokračuje. Výstava vznikla v roku 2009 pri príležitosti 90. výročia založenia školy Bauhaus a do hlavného

Výstava prezentuje výnimočnosť, ktorú do architektúry a dizajnu priniesla škola Bauhaus, a ukazuje jej stály vplyv na súčasných tvorcov. Spolu 24 významných architektonických diel – 12 kultových stavieb architektúry Bauhaus spred roka 1933 a 12 projektov súčasnosti, ktoré nesú jasné rysy školy Bauhaus – to všetko je zdokumentované na vyše 80 umeleckých veľkoplošných fotografiách od amerického fotografa Gordona Watkinsona. Tie sú doplnené pôdorysmi a popisnými textami a zároveň rozsiahlym katalógom.

Návštevníci výstavy uvidia nadčasové vyše 80-ročné stavby od architektov ako Walter Gropius, Ludwig Mies van der Rohe, Hannes Meyer, Georg Muche či Richard Paulick, ale aj diela súčasných architektov a ateliérov ako Rolf Disch (DE), Galli & Rudolf (CH), Ingvartsen (DK), Graham Phillips (UK), RCR Architects (ES), Sauerbruch Hutton (DE) alebo Wingardhs (SE).

Expozíciu dopĺňa aj prezentácia fotografií z workshopu, ktorý sa konal začiatkom marca pod vedením Gordona Watkinsona. „Vyše 30 účastníkov, prevažne študentov architektúry a fotografie, vytvorilo vlastné príbehy vo fotografiách jednej z mála bauhausových budov v Bratislave – bývalej nemocnici na Bezručovej ulici,“ vysvetlila Lea Hurbanová z design factory.

Výstava Bauhaus Dvadsať-21 v design factory na Bottovej ul. je verejnosti prístupná do 27. marca, denne počas pracovných dní od 10.00 do 18.00h a počas víkendov od 13.00 do 18.00 h.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM