Maros Palesch Rôzne

Lanovka na Kamzík premáva po celý rok

Nádielka čerstvého snehu vylákala desiatky Bratislavčanov do obľúbeného rekreačného strediska Koliba – Kamzík – Železná studienka. Mnohí využívajú aj sedačkovú lanovú dráhu na trase Železná studienka – Kamzík, ktorá funguje päť rokov.

Po viacročnej prestávke bola daná do prevádzky v septembri 2005. O jej oživenie sa postarala samospráva mestskej časti Bratislava – Nové Mesto, ktorá vložila do rekonštrukcie vyše jeden milión eur. Trasa lanovky je dlhá 988,4 metra, prevýšenie dosahuje 186 metrov a jazda trvá vyše osem minút.

Lanovka funguje nepretržite po celý rok od štvrtka do nedele. „Vo štvrtok a v piatok premáva od 10.00 do 17.00 h, v sobotu, nedeľu, ako aj v dňoch, na ktoré pripadajú štátne sviatky a dni pracovného pokoja, od 10.00 do 18.00 h. Po prvý raz v tomto roku premávala každý deň počas letných školských prázdnin. V roku 2009 prepravila lanovka 21.722 cestujúcich. Základný jednosmerný lístok stojí tri eurá, obojsmerný štyri eurá. Zľavy majú deti a dôchodcovia, uviedla Alžbeta Klesnilová z Miestneho úradu Bratislava – Nové Mesto.

Na prevádzku lanovej dráhy je v rozpočte mestskej časti na rok 2010 vyčlenených 182.652 eur. Plánované príjmy z prepravy cestujúcich predstavujú 46.000 eur. V roku 2008 bola lanovka zaradená medzi pamätihodnosti mestskej časti a zároveň bola navrhnutá na vyhlásenie za národnú technickú pamiatku.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM