Tomáš Stupavský Rôzne

Kvôli výstavbe novej mestskej štvrti Zuckermandel vyrúbali na nábreží desiatky stromov

Na nábreží Dunaja postupne vyrastá nová mestská štvrť s názvom Zuckermandel. Kvôli tomuto projektu, ktorý je z dielne J&T Real Estate, nedávno vyrúbali desiatky stromov. Dôvodom je vytvorenie nového odbočovacieho pruhu.

Ilustračný obrázok k článku Kvôli výstavbe novej mestskej štvrti Zuckermandel vyrúbali na nábreží desiatky stromov
Zdroj: Dnes24.sk

Investor dostal povolenie na výrub 135 stromov a 879 štvorcových metrov krovinatých porastov. Aby sa zabezpečila plynulosť cestnej premávky, je zhotoviteľ stavby nútený rozšíriť už existujúcu komunikáciu. Tým, ale utrpí aj okolitá zeleň.

Na výrub stromov upozornili občiansky aktivisti z iniciatívy Bratislava otvorene (BAO), ktorí chcú zároveň poukázať na skutočné negatívne dôsledky realizácie projektu Zuckermandel. „Developer vyrúbal stromy a zeleň na nábreží, ktoré robili prirodzenú zábranu medzi nábrežnou promenádou a hlučnou cestou. Miestami sa tento úsek zelene zúži na menej ako tri metre,“ informovali aktivisti.

Investor plánuje obnovu zelene

„K výrubu troch topoľov a priľahlých krovín bolo nutné pristúpiť z dôvodu budovania ľavého odbočenia do polyfunkčného mestského centra Zuckermandel a rozšírenia nábrežnej komunikácie pre zabezpečenie plynulej cestnej dopravy,” reagovala hovorkyňa J&T Real Estate Katarína Krajňáková.

Ako ďalej Krajňáková doplnila nový jazdný pruh bude zasahovať do zeleného pásu maximálne do šírky 2,8m čo znamená že v najužšom mieste bude mať pás zelene 5,2m.

Spoločnosť sa obhajuje, že všetky kroky boli vedené v súlade s územným plánom, v ktorom sa ľavé odbočenie predpisuje a s rozšírením cesty počíta.

Investor ďalej ubezpečuje, že v rámci projektu výstavby sa v jej okolí ráta aj s obnovou zelene. Na dunajskom nábreží majú byť vysadené nové okrasné kroviny a úsek bude po oboch stranách lemovaný kultivovanou zeleňou. „Sme pripravení realizovať náhradnú výsadbu v lokalite a to všetko v celkovej hodnote 137-tisíc eur,” povedala Krajňáková.

Zhustená doprava

Okrem výrubu stromov sa aktivisti obávajú zvýšenej intenzity automobilovej dopravy od mosta Lafranconi až po Šafárikovo námestie.

„V mestách vyspelej Európy sa realizujú presne opačné tendencie. Tam sa doprava pri riekach ukľudňuje, dáva sa pod zem, a z nábreží sa stávajú pešie zóny či verejné priestranstvá. Naopak, v Bratislave sa povyšuje zisk súkromných spoločností nad verejný záujem,“ rozhorčujú sa členovia BAO.

J&T upozorňuje, že objem stavieb v Zuckermandli bude oveľa nižší ako povoľuje územný plán zóny. „Prekvapujú nás tvrdenia aktivistov, ktorí hovoria o vysokej intenzite zástavby v území,“ doplnila Krajňáková.

V novej štvrti Zuckermandel, ktorá sa bude lemovať popri nábrežnej promenáde, majú byť postavené štyri bloky s výškou sedem až 13 podlaží. Ich neoddeliteľnou súčasťou budú obchodíky, kaviarne a reštaurácie.

Čo sa týka samotnej výstavby, v obytných komplexoch bude 204 bytov a apartmánov s rozlohou takmer 20-tisíc štvorcových metrov. Nebudú chýbať ani kancelárie, ktoré sa budú rozkladať na priestore 32-tisíc metrov štvorcových.

Prečítajte si tiež: Pod Bratislavským hradom rastie mestská štvrť. Zuckermandel dostáva novú tvár

Zdroj foto: OI Bratislava otvorene

Výrub stromov, Zuckermandel
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM