Krimi

Kvôli BOMBE na Mlynských Nivách zasadol KRÍZOVÝ štáb: Riešia, ako ju zneškodniť

Ide o leteckú bombu z čias druhej svetovej vojny, keď v júni 1944 americké bombardéry bombardovali v Bratislave rafinériu Apollo, zimný prístav i most cez Dunaj.

Ilustračný obrázok k článku Kvôli BOMBE na Mlynských Nivách zasadol KRÍZOVÝ štáb: Riešia, ako ju zneškodniť
9
Galéria
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

AKTUALIZÁCIA o 13.55 hod.:

Nájdenú leteckú bombu na stavenisku na Chalupkovej ulici v centre Bratislavy prevezú a zneškodnia na inom mieste. „Trasa prevozu bude smerovať z Chalupkovej ulice na Košickú ulicu, cez Most Apollo na Dolnozemskú ulicu smerom cez Rusovce mimo zastavaného územia Bratislavy,“ spresnili na sociálnej sieti bratislavskí krajskí policajti. Následne dôjde k odbornému zneškodneniu munície.

Zasadol krízový štáb

Krízový štáb napoludnie riešil otázku, či nájdenú leteckú bombu na stavenisku na križovatke ulíc Bottova – Chalupkova v centre Bratislavy odstránia na mieste, alebo prevezú a zneškodnia v inej lokalite.

Viac spôsobov zneškodnenia

Na mieste to povedal pyrotechnik Ján Fehér. Zároveň ozrejmil, že ide o leteckú bombu z čias druhej svetovej vojny, keď v júni 1944 americké bombardéry bombardovali v Bratislave rafinériu Apollo, zimný prístav i most cez Dunaj.

„Analyzujeme, či je munícia schopná prevozu. Zasadá krízový štáb a rozhoduje, akým spôsobom bude odstránená,“ uviedol pyrotechnik. K prevozu, respektíve odstráneniu bomby dôjde podľa neho zrejme až vo večerných hodinách, keď sa upokojí doprava v okolí bratislavských Nív.

Leteckú bombu našli v utorok ráno počas pyrotechnického prieskumu staveniska na križovatke ulíc Bottova – Chalupkova v centre Bratislavy, kde má vyrásť developerský projekt Metropolis. „Prieskum realizuje odborná firma, ktorá má na takýto prieskum potrebné povolenia, certifikácie a oprávnenia. Taktiež má vypracované presné postupy, čo robiť pri náleze munície. Hneď po náleze preto došlo k zaisteniu miesta a ohláseniu skutočnosti polícii,“ uviedli zo spoločnosti Mint Investments, ktorá developuje projekt Metropolis.

Bomba z roku 1944

Polícia od nahlásenia bomby postupuje podľa vlastných krízových plánov. Aktuálne prebieha zaistenie munície pyrotechnickým expertom a koordinácia s políciou. „Stavenisko bolo vyprázdnené a polícia z preventívnych dôvodov evakuovala aj okolie stavby. Pyrotechnik v súčasnosti zisťuje, či je možné bombu previezť alebo bude zneškodnená na mieste,“ potvrdil developer. Aktuálne sa v rámci projektu Metropolis realizujú prípravné práce a koordinácia výkopov. Výkopové práce majú podľa investora prebiehať do septembra, keď dosiahnu približnú hĺbku sedem metrov pod úrovňou terénu.

Pyrotechnik tvrdí, že v tomto území (v okolí niekdajšej rafinérie Apollo) bolo v roku 1944 zhodených niekoľko ton bômb. „Po bombardovaní sa celý objekt zasypal. Nachádza sa tu pôvodná štruktúra terénu, ako to vyzeralo počas druhej svetovej vojny. Teraz sa to pri stavebných činnostiach odkrýva, preto je tu prísny pyrotechnický dozor,“ spresnil Fehér.

Pre nález bomby sú uzatvorené viaceré ulice v okolí Chalupkovej, Bottovej a Mlynských nív. V centre Bratislavy sa preto tvoria rozsiahle kolóny. Obmedzená je aj MHD a regionálna autobusová doprava.

Viac o projektoch v Bratislave

⚠️ OKOLIE NÁLEZU LETECKEJ BOMBY NAĎALEJ ZABEZPEČUJEME 👮‍♂️👀 🚨 Od ranných hodín robí bratislavská polícia všetko pre...

Posted by Polícia SR - Bratislavský kraj on Tuesday, July 20, 2021
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM