Adriana Banásová Kultúra

Kvetinový workshop v štýle biedermeier pripravila SNG už na tento víkend

O kvetoch v časoch biedermeiera je názov workshopu, ktorý Slovenská národná galéria (SNG) pripravuje na sobotu 20. júna popoludní vo svojej novootvorenej galerijnej kaviarni Berlinka v Bratislave. Bude to sprievodné podujatie k najnovšej výstave Biedermeier, ktorú otvoria vo štvrtok 18. júna.

Ilustračný obrázok k článku Kvetinový workshop v štýle biedermeier pripravila SNG už na tento víkend
Zdroj: TASR

„Kvety a umenie sa už druhý rok stretávajú na sérii špeciálnych workshopov o kvetoch. Pripravujeme ich v spolupráci s úspešným bratislavským kvetinovým Ateliérom Papaver. Tieto workshopy prepájajú kurátorské rozprávanie s praktickou zručnosťou viazania kvetov a prinášajú tak jednu z možností, ako prezentovať umelecké zbierky,“ uviedla Ladislava Gnacková zo SNG.

V minulom roku sa uskutočnili prvé tri workshopy, ktoré predstavovali diela zo Zbierky európskeho barokového umenia. Tento rok okrem barokových zátiší sa na nich budú venovať dielam 19. storočia, kam patrí obdobie biedermeier. Maľovanie kvetín bolo špecifickým žánrom, pri ktorom umelci často spolupracovali s botanikmi a prírodu zobrazovali verne, nehľadali v nej drámu, nevytvárali zložité kompozície.

V tvorbe išlo často o rešpekt k prírodnému poriadku, ktorého je človek súčasťou. Kvety sa stali symbolickým alternatívnym spôsobom vyjadrovania a ich reč bola všeobecne zrozumiteľná.

Počas workshopu na kurátorský výklad Kataríny Beňovej a Jany Švantnerovej (obe zo SNG) nadviaže praktická časť pod vedením záhradných architektiek Moniky a Lenky Vargových. Účastníci sa dozvedia i praktické informácie o kvetoch a aranžérskych pomôckach. Pri komponovaní aranžmánu je dôležitý tvar, veľkosť, farba, textúra a poloha.

Súčasťou podujatia sú užitočné informácie a tipy, ako pracovať s rezanými kvetmi, ako sa o ne starať. K dispozícii budú mať sezónne kvety: tzv. cabbage rose, pivónie, fialy, kosatce, maky a populus.

Kapacita workshopu je limitovaná, preto je potrebné prihlásiť sa dopredu na adrese zuzana.palicova@sng.sk. Informácie sú na internetových stránkach www.sng.sk a www.atelierpapaver.sk.

ilustračná foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM