Tlačové správy

Kvalitný spánok je prevenciou ochorení. Ako na to?

V súčasnosti je nespavosť bežným problémom bežných ľudí. Pritom spánok je výborným spôsobom, ako si posilníte imunitu. Pôsobí teda preventívne proti niekoľkým ohoreniam, či už ide o bežnú chrípku alebo chronický problém.

Ilustračný obrázok k článku Kvalitný spánok je prevenciou ochorení. Ako na to?
Zdroj: freepik.com

Navyše ide o aktivitu, ktorá nevyžaduje žiadnu veľkú námahu. Pokiaľ netrpíte insomniou.

Najčastejšie ochorenia, ktoré vznikajú v dôsledku nespavosti:

  • oslabenie srdcovocievneho systému,
  • vysoký krvný tlak,
  • zvýšené riziko infarktu a mozgovej príhody,
  • poruchy tráviaceho systému,
  • zvýšené riziko infekcií,
  • nadváha,
  • hormonálne zmeny,
  • depresia, poruchy koncentrácie a pamäti, úzkosť.

Stres – Najväčší nepriateľ

Zdroj: freepik.com

Dnešná doba nám naozaj nedopraje stopercentný oddych veľmi často. Číhajú na nás nové informácie, správy z každého smeru, na obrazovkách našich telefónov sa každú chvíľku objavujú nejaké notifikácie a výraz „urgentné“ je súčasťou našich bežných dní. Znie to ako celkom únavný scenár. Napriek tomu však práve takýto stresujúci životný štýl môže byť dôvodom nespavosti. Pokiaľ podobný problém je prítomný aj u vás, snažte sa to čím skôr zastaviť. Riešenie neodkladajte, pretože zo zdanlivo „iba ťažšieho obdobia“ môže vzniknúť chronická nespavosť. Zo stresu nebudete spať, z nedostatku spánku zas budete menej odolní voči stresu. Skúste si dať pár dní intenzívneho oddychu, kedy nebudete riešiť žiadne pracovné záležitosti alebo starosti súkromného života. Ideálne je, ak sa na tento rituál vyberiete do nejakého pokojného prostredia. Nemusí ísť o veľkú finančnú investíciu, kúpte si nejaký pobyt napríklad na portáli adrop.sk a doprajte si zážitkový darček v podobe wellness zážitku.

Kvalitná posteľ – Zaručený spánok

Zdroj: Matrchello

Na čom spávate? Akú máte posteľ? A matrac? Je celkom bežné, že výberu tohto kusu nábytku ľudia nevenujú takú mieru pozornosti ako tým, ktoré sú „nápadnejšie“. Estetické hľadisko je nepochybne dôležité, ale nezabúdajte ani na svoje zdravie. Nemyslíme tu len na problémy s chrbticou. Za normálnych okolností by ste v posteli mali stráviť 6–8 hodín, čiže asi štvrtinu celého dňa. Je to príliš veľa na to, aby ste sa trápili v nepohodlnej posteli. Vaše telo by malo byť stabilne podopreté celú noc, v opačnom prípade môžete pociťovať diskomfort alebo bolesti. Prirodzene, tieto pocity zhoršujú spánok. Je to tak, jednoduchým riešením na nespavosť môže byť kvalitná posteľ. Ak vám záleží aj na tom, či sa daný kúsok bude hodiť do vašej spálne, popozerajte sa v ponuke Matrachello. Tieto čalúnené postele nie sú len krásne, ale aj výbornej kvality.

Aj keď sa do svojej novej postele zamilujete, skúste ju využívať len na tie aktivity, na ktoré bola pôvodne určená. Pozrieť si večerný film priamo z vankúše, zaspávať s pútavou knihou, dať si romantickú večeru v spálni – to všetko je mimoriadne lákavé. Ale pokiaľ máte problémy s nočným oddychom, musíte im odolať. Naprogramujte si mozog tak, aby pri pohľade na posteľ vás začal pripravovať na spánok.

Pravidelná večerná rutina

Zdroj: freepik.com

Všimli ste si, že keď sa vo vašom živote objavia nečakané udalosti frekventovane v krátkom časovom intervale, po pár dňoch pociťujete zvláštnu únavu? Aj vtedy, ak ide o naozaj príjemné zážitky. Pravidelný denný režim je oveľa podstatnejší, než by ste si mysleli. Keďže vášmu organizmu zabezpečí určitú predvídavosť, ten sa nebude musieť vyrovnávať so stále novými podnetmi. Určte si jednotný čas na spánok, a zabudnite na výhovorku „aj tak nezaspím“. Vaše telo sa po krátkej dobe prispôsobí tomuto času a začne sa pripravovať na nočný odpočinok tesne pred večierkou. Okrem toho, takáto stabilita vplýva pozitívne aj na psychiku, a vyrovnaní ľudia trpia nespavosťou oveľa menej.

Zdroj fotiek: freepik.com, librestock.com

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: Vojkovsky.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM