Rôzne Správy

Kuriozita z Bratislavy: Na železničnej stanici našli ohromný rádioaktívny TREZOR

Trezor prekvapil svojou hmotnosťou. Viete, čo sa deje s takýmto materiálom, keď ho odnesú odborníci?

Ilustračný obrázok k článku Kuriozita z Bratislavy: Na železničnej stanici našli ohromný rádioaktívny TREZOR
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Jadrová a vyraďovacia spoločnosť (JAVYS) zrealizovala v roku 2022 na území Slovenska deväť záchytov rádioaktívnych materiálov neznámeho pôvodu (RMNP) a desať odberov historických rádioaktívnych materiálov. Informovala o tom hovorkyňa spoločnosti Miriam Žiaková.

Mimoriadne ťažký trezor

RMNP mali celkovú hmotnosť 1207,26 kilogramu. „Išlo hlavne o rôzne súčiastky vojenskej techniky, poľnohospodárskej techniky, časti potrubí alebo iné kontaminované materiály. Najťažším RMNP bol trezor zachytený na železničnej stanici v Bratislave-Vajnoroch s hmotnosťou 442 kilogramov,“ uviedla Žiaková.

Spoločnosť dohľadanie, identifikáciu a zdokumentovanie RMNP zabezpečuje priamo na mieste nahláseného výskytu. Zvyčajne sa nachádzajú v zberných surovinách alebo u spracovateľov železného šrotu.

Kam s ním

Po ich identifikácii a zdokumentovaní sa prepravia na ďalšie nakladanie do JAVYS. Materiály, ktoré spĺňajú limity pre uloženie v Republikovom úložisku rádioaktívnych odpadov (RÚ RAO), sa priebežne spracovávajú a upravujú do bezpečnej formy do vláknobetónových kontajnerov a následne sú prepravené do RÚ RAO na uloženie. Tým je zabezpečené ich definitívne odizolovanie od životného prostredia.

Záchyty RMNP sa realizujú v súčinnosti so zložkami ministerstva zdravotníctva, dopravy a vnútra. V roku 2022 boli miestami nálezu okrem iných Železiarne Podbrezová, spoločnosť KOUEX v Liptovskom Mikuláši, zberné suroviny v Nových Zámkoch či poľnohospodárske družstvá v Bátorových Kosihách a Búči.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM