Nina Táborská Správy

Nakoľko sú ľudia ochotní riskovať svoje zdravie? Na Jarovskom jazierku obyvateľov zákazy netrápia

V Jarovskom jazierku sa ľudia kúpu aj naďalej s tým, že riskujú minimálne rozbitie hlavy či iné, aj oveľa horšie zranenie. A to aj napriek tomu, že táto lokalita je v územnom pláne obce vyčlenená na šport a rekreáciu. Potvrdil to starosta Mestskej časti Bratislava Jarovce Pavel Škodler.

Ilustračný obrázok k článku Nakoľko sú ľudia ochotní riskovať svoje zdravie? Na Jarovskom jazierku obyvateľov zákazy netrápia
Zdroj: TASR

„Môžu sa tam vybudovať rekreačné zariadenia. Doteraz tu bolo niekoľko investorov, ktorí prejavili záujem, ale zatiaľ sa nič z toho nezrealizovalo,“ spresnil starosta a dodal, že pozemok pod jazierkom nepatrí obci.

„Vlastníkom pozemku je Urbárska spoločnosť, takže je v súkromnom vlastníctve. My ako obec do cudzieho majetku nemôžeme investovať peniaze, ani to nemôžeme riešiť. A na to, aby sme to odkúpili za trhovú cenu, bohužiaľ, nemáme peniaze,“ povedal Škodler.

V Jarovciach, podobne ako v Čunove a v Rusovciach, je vodná plocha, ktorá tam zostala po ťažbe štrku. Na rozdiel od jazier v susedných obciach, kde sa síce ľudia kúpu tiež na vlastné riziko, tu je nebezpečenstvo oveľa väčšie.

Vo vode totiž ležia zvyšky železa, kusy železobetónu a ďalší stavebný odpad, ktorý sem naviezli počas výstavby rôznych budov.

Starosta upozorňuje, že obzvlášť nebezpečné je tu skákanie do vody, čo si neuvedomujú najmä miestne deti, ktoré sa tu často zrania. Na ceste pred pozemkom s jazierkom je síce varovanie, že je to súkromný a pozemok a vstup je zakázaný, takmer nikto to nerešpektuje.

Rozsiahly pozemok, na ktorom okrem vodnej plochy je aj úrodná zem a pestujú tu poľnohospodárske plodiny, pretína cesta. Tá vedie do záhradkárskej oblasti a jazdia po nej aj autá. Starosta pripomína, že pozemok nie je ohradený a okolo vodnej hladiny nie je varovanie o tom, že kúpať sa je tu nebezpečné.

Dodáva však, že kompetentní si to uvedomujú. Aj preto pripravili všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o čistote a poriadku v tunajšej mestskej časti. Ak starostov návrh poslanci schvália, budú musieť vlastníci, pod hrozbou pokuty, dbať o čistotu a poriadok na svojich pozemkoch. O návrhu VZN by mali v Mestskom zastupiteľstve v Jarovciach rokovať na jeseň tohto roka.

Prečítajte si tiež: Kde v Bratislave sa môžete okúpať zadarmo? Pozrite sa, aké služby a vybavenie ponúkajú prírodné jazerá

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM