Správy Samospráva

Kuchajda je pripravená na letnú sezónu. Jej dno prehľadali potápači

Ako to už býva zvykom, vždy pred začiatkom sezóny sa pod hladinu Kuchajdy ponoria potápači, aby vyčistili jej dno. Čo našli tento rok?

Ilustračný obrázok k článku Kuchajda je pripravená na letnú sezónu. Jej dno prehľadali potápači
5
Galéria
Zdroj: Bratislava - Nové Mesto

Tešíte sa už, ako si zaplávate na Kuchajde? Ešte predtým, ako to počasie dovolí, muselo však jazero prejsť aj pravidelnou predsezónnou očistnou kúrou, aby ste si náhodou pri plávaní neprivodili nepríjemné zranenie.

Čo vytiahli z vody

Na očistenie dna a okolia Kuchajdy sa opäť podujali potápači zo Spolku ochranárov vody Octopus. Spolu s novomestským EKO-podnikom VPS vylovili z jazera množstvo nebezpečného odpadu, ktorý by mohol ohrozovať kúpajúcich sa návštevníkov. Informuje o tom webová stránka bratislavskej mestskej časti Nové Mesto.

Najprv sa zamerali na okolie Kuchajdy a drobný odpad ako fľaše či plastové poháre, ktoré by po čase mohli skončiť vo vode. Až potom si obliekli potápačské kombinézy a vliezli do vody. Najviac odpadu vylovili v priestore pod mólom – kovové koše na odpadky, kovové armatúry, pneumatiky z auta a dokonca aj veľký kovový nákupný vozík.

Pozor na rybárske háčiky

V rámci čistenia vytiahli z vody aj niekoľko kusov mŕtvych rýb. Podľa ich slov ide však o prirodzený úhyn. Pozor si však treba dávať na rybárske háčiky. "Vážnym každoročným problémom je veľké množstvo odtrhnutých rybárskych vlascov a háčikov. Časť sme vytiahli, ale vzhľadom na to, že sa jedná o drobný materiál, nebolo možné lokalitu celkom vyčistiť,“ povedal predseda Spolku ochranárov vody Octopus Tomáš Rácz.

Podľa jeho slov je však množstvo odpadu za posledné roky stabilizované, za čo môžeme vďačiť každodennej starostlivosti správcu jazera ako i každoročnému potápačskému čisteniu. Dno Kuchajdy je tak vyčistené, pripravené na letnú sezónu a návštevníci ho môžu bezpečne využívať.

Čistenie Kuchajdy
5
Galéria
Zdroj: BA - mestská časť Nové Mesto
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM