Aktualizované Nina Táborská Rôzne

Ropovod cez Bratislavu: Kto z koho? Transpetrol a Bratislava-Schwechat Pipeline odmietajú tvrdenia Miroslava Draguna

Spoločnostiam Transpetrol a BSP GmbH, ktoré sú poverené realizáciou projektu ropovodu Bratislava-Schwechat Pipeline, nie sú známe ani dôvody a už vôbec nie zdroje informácií, ktoré dnes na tlačovej konferencii prezentoval predseda správnej rady občianskeho združenia Nie ropovodu Miroslav Dragun.

Ilustračný obrázok k článku Ropovod cez Bratislavu: Kto z koho? Transpetrol a Bratislava-Schwechat Pipeline odmietajú tvrdenia Miroslava Draguna
Zdroj: TASR

Podľa oboch spoločností informácie nezodpovedajú realite. Článok z tlačovej besedy OZ Nie ropovodu nájdete TU.

Dragun na brífingu informoval, že od roku 2010 do dnes sa na projekt slovensko-rakúskeho ropovodu BSP minuli viac ako 3 milióny eur, kde Transpetrol poskytol spoločnosti BSP akcionársku pôžičku vo výške viac ako 2,5 milióna eur. Obe spoločnosti tak podľa neho míňajú „milióny eur“ na projekt, ktorý do dnešného dňa nikto nevidel.

„Prekvapujúca je skutočnosť, že súbor takýchto nepresných a zavádzajúcich informácií prezentovala práve tá osoba, s ktorou zástupcovia oboch spoločností prerokovávali problematiku a stav projektu ropovodu BSP v uplynulých rokoch na osobných stretnutiach v cyklických intervaloch, každoročne minimálne 5-krát, pričom aj v tomto roku sa takéto stretnutie už uskutočnilo, naposledy vo februári,“ zdôraznili Transpetrol a BSP.

Na týchto stretnutiach, ale aj prostredníctvom iných dostupných informácií sa podľa oboch firiem predseda OZ dozvedel nielen o aktuálnom stave prác na projekte, ale aj o problémoch, ktoré sú s postupom prác spojené. Od roku 2011 bolo nutné prepracovať celú časť trasy ropovodu, ktorá vedie územím Slovenska, a to z dôvodu požiadavky vlády SR na jeho trasovanie mimo územie CHKO Žitný ostrov, čo umožňoval a vlastne aj dnes umožňuje platný územný plán. Páve preto v roku 2011 nastúpil do spoločnosti BSP GmbH nový manažment.

Radikálna zmena v trasovaní ropovodu spôsobila podľa stanoviska oboch firiem nielen značný časový posun v realizácii projektu BSP, ale vyžiadala si aj ďalšie investície, ktoré s takýmito činnosťami bezprostredne súvisia. Spracovanie variantného riešenia trasovania ropovodu BSP mimo územia Žitného ostrova sa opakovane v rokoch 2011 a 2013 prerokovalo vo vláde SR.

Výsledkom popri nezávislých analýzach a štúdiách ekologickej bezpečnosti a ekonomickej efektívnosti zo strany renomovaných nadnárodných spoločností bolo rozhodnutie o pokračovaní prác na trasovaní predmetného ropovodu vo variante tzv. mestský koridor.

„Tieto práce sa realizujú aj v súčasnosti s cieľom definovať medzi jednotlivými možnými alternatívami tú najvhodnejšiu, a to tak pre samosprávu mesta, ako aj pre jeho obyvateľov, či investorov.“

„Ak by bolo pravdou tvrdenie M. Draguna o tom, že projekt ropovodu BSP ešte nikto nikdy nevidel, potom by sa nemohol projekt prerokovávať opakovane vo vláde SR, nemohol by byť po dvojročnom procese jeho preskúmania a analýzy zaradený zo strany Európskej komisie v Bruseli medzi strategické projekty EÚ v oblasti energetiky, jeho nová trasa vedúca mimo územie CHKO Žitný ostrov by nebola zapracovaná do nového ÚP Bratislavského samosprávneho kraja a jeho viac ako tri štvrtiny celkovej dĺžky by neboli pripravené na realizáciu na území Rakúska od rafinérie Schwechat až po napájací bod Jarovce – Kittsee,“ zdôraznili spoločnosti.

Práve do tejto, z hľadiska celkovej dĺžky ropovodu, či ekologickej bezpečnosti podstatnej trasy, sa podľa Transpetrolu a BSP investovali majoritné finančné prostriedky, ktoré si projekt doteraz vyžiadal.

„Ak pán Dragun vyzýva prokuristu spoločnosti BSP GmbH na zváženie ďalšieho zotrvania v tejto funkcii, mal by vedieť aj to, že spoločnosť BSP GmbH so sídlom vo Viedni je rakúskym právnym subjektom a na jej čele stojí konateľ a správna rada. Ani pozícia splnomocnenca Ministerstva hospodárstva SR nemá oficiálny status v rámci organizačnej štruktúra MH SR a nevyplývajú z nej ani žiadne finančné, či iné náležitosti. Realizáciu projektu teda nemôže nijako ovplyvniť, nakoľko v tomto prípade je jej cieľom len užšie informačné prepojenie medzi gestorom projektu a jeho realizátormi,“ dodali Transpetrol a BSP.

Podľa slov Miroslava Draguna si OZ Nie ropovodu stojí za tým, čo uviedli na štvrtkovej tlačovej besede.

„OZ Nie ropovodu považuje za smutné a tragikomické, že pod oficiálne stanovisko spoločnosti sa nepodpísal či už predseda predstavenstva pán Krivosudský alebo prokurista BSP pán Nemcsicsa. OZ Nie ropovodu považuje stanovisko za veľké a prázdné slová. Príslovie hovorí menej je niekedy viac a to platí aj o stanovisku spoločností Transpetrol a BSP,“ povedal pre Bratislava24.sk Miroslav Dragun.

Ako dodal, OZ Nie ropovodu trvá na svojom stanovisku. „Rovnako odporúčame vedeniu oboch spoločností aby si riadne naštudovali analýzu mediálnych výstupov k projektu ropovodu BSP, za ktorú zaplatila spoločnosti Transpetrol viac ako 25-tisíc eur a taktiež by asi mali zmeniť PR konzultanta lebo prácu, ktorú ma podľa medializovaných informácií vykonávať za 3-tisíc mesačne moc nepomáha pozitívnemu imidžu projektu ropovodu BSP a ani spoločnosti Transpetrol,“ uzavrel Dragun.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM