Aktualizované Nina Táborská Rôzne

Ani po takmer trinástich rokoch nie je známa trasa ropovodu cez Bratislavu. Dokedy ešte budeme čakať?

O ropovode Bratislava Schwechat Pipeline sa hovorí od roku 2003. Do dnešného dňa ale nebola verejnosti predstavená presná trasa tohto ropovodu. Aj napriek tomu projekt už stál milióny eur. Trasa mala byť verejnosti známa do konca marca 2015. Opäť bezvýsledne.

Ilustračný obrázok k článku Ani po takmer trinástich rokoch nie je známa trasa ropovodu cez Bratislavu. Dokedy ešte budeme čakať?
Zdroj: TASR

„Už šesť rokov dookola riešime to isté – trasa ropovodu, ktorá mala byť už dávno zverejnená, opäť nie je na stole. A opäť nie je dodržaný ani posledný termín, kedy sa tak malo stať. Ešte 5. apríla 2011 som mala tlačovku na tému trasa ropovodu, ktorá mala byť uverejnená v prvom štvrťroku 2011. Dnes sa tu presne o štyri roky stretávame pre to isté. Do konca prvého štvrťroku 2015 mala byť zverejnená trasa ropovodu cez Bratislavu, termín ale ani tentokrát nebol dodržaný,“ povedala pre Bratislva24.sk Liliana Rástocká, podpredsedníčka občianskeho združenia Nie Ropovodu.

OZ Nie ropovodu preto vyzýva spoločnosť Bratislava Schwechat Pipeline a ministerstvo hospodárstva SR aby zverejnili trasu ropovodu, presné náklady na jeho výstavbu, reálnu návratnosť tohto projektu a všetky investičné náklady na projekt za celých trinásť rokov jeho existencie.

„Je neprípustné, aby slovenskí daňoví poplatníci už 13 rokov financovali miliónmi projekt, ktorý sa niekoľko rokov nikam nehýbe,“ dodala Rástocká.

Stanovisko spoločností nájdete tu: Ropovod cez Bratislavu: Kto z koho? Transpetrol a Bratislava-Schwechat Pipeline odmietajú tvrdenia Miroslava Draguna

Do 31. januára 2015 mala byť zverejnená trasa ropovodu, potom to bolo do konca prvého kvartálu 2015. Na poslednom rokovaní vlády táto téma prediskutovaná ale opäť nebola.

„Mám pocit, že projekt ropovod Bratislavu Schwechat pipeline a jeho trasa je ako Kolumbova žena. Každý o tomto projekte počul, ale nikto nikdy finálnu trasu ešte nevidel,“ povedal predseda OZ Nie ropovodu Miroslav Dragun.

„Jedinú trasu, ktorú sme videli, bolo v rámci posudzovania vplyvov na životné prostredie v roku 2004, keď ministerstvo hospodárstva povedalo, že trasa ropovodu cez Žitný ostrov viesť nebude. Najprvnám minister Jahnátek na konci júna 2010 povedal, že trasa zverejnená ešte nie je. Následne v roku 2011 sme rokovali s ministrom Miškovom, ktorý nám trikrát prisľúbil zverejnenie trasy. Padla vláda, trasa opäť nebola zverejnená. Začiatkom roku 2012 vláda prerokovala materiál s informáciou o ropovode, kde stanovili termín zverejnenia trasy do konca roku 2012. Nezverejnili. Potom to presunuli o rok. Nezverejnili. Tentokrát s argumentom, že sú tam krajské voľby. Nakoniec v roku 2014, kde mali vzniknúť rôzne pracovné skupiny a malo sa rokovať sa termín odložil pre komunálne voľby. Nemáme do dnes nič,“ vysvetlil Dragun.

Do dnešného dňa ale predsa niečo máme. A to je suma prevyšujúca 3 milióny eur, ktoré boli do projektu minuté. „Od roku 2010, kde spoločnosť Transpetrol poskytla viac ako 2,5 miliónovú akcionársku pôžičku spoločnosti Bratislava- Schwechat pipeline. Spoločnosť tiež minula stovky tisíc eur na spracovanie rôznych analýz, ktoré odmieta sprístupniť verejnosti. Spoločnosť si tiež dala vypracovať za 25-tisíc komunikačnú stratégiu,“ povedal predseda občianskeho združenia.

Výstavba ropovodu má pritom stáť viac ako 100 miliónov eur a z toho 74 percent má platiť slovenská strana cez spoločnosť Transpetrol.

„Chceme len počuť, dámy a páni ropovod nie je pre Slovensko prioritou a odsúvame tento projekt na niekoľko rokov alebo dámy a páni, projekt je pre nás priorita a chceme na tom robiť, v konkrétnom čase zverejníme trasu,“ uzavrel Dragún.

Prečítajte si tiež: Rokovania o ropovode cez Bratislavu budú naďalej pokračovať. Nový primátor ho však v meste nechce

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM