Nina Táborská Samospráva

Kto z koho? Podľa politikov „zbabrané“ sčítanie obyvateľstva, podľa štatistického úradu „(ne)činnosť“ kompetentných

Podľa niektorých poslancov, mestských častí a tiež Inštitútu pre rozvoj Bratislavského kraja „zbabraným sčítaním obyvateľstva“ zo strany Štatistického úradu, prichádza Bratislava o zhruba 18 miliónov eur ročne. Avšak, podľa Štatistického úradu SR ich kritika je kritikou do vlastných radov.

Ilustračný obrázok k článku Kto z koho? Podľa politikov „zbabrané“ sčítanie obyvateľstva, podľa štatistického úradu „(ne)činnosť“ kompetentných
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Niekoľkomiliónová návratná pôžička pre naše mesto vyvolala uplynulý týždeň viacero negatívnych ohlasov. Niektorí komunálni politici, mestské časti a zástupcovia IRBK v súvislosti s pôžičkou obvinili Štatistický úrad SR z toho, že mesto prichádza o peniaze kvôli nepresným výsledkom sčítania obyvateľov, pre ktoré dostáva menej peňazí, než by malo. Údajne, „robí Štatistický úrad politiku z financovania Bratislavy“.

O pôžičke sa dočítate tu: Niekoľkomiliónová návratná pôžička pre mesto: Klinec do rakvy alebo pomocná ruka?

Tieto obvinenia však nenechali na seba dlho čakať. Vzhľadom na pribúdajúce kritické vyjadrenia Štatistický úrad SR tvrdí, že táto kritika je kritikou do vlastných radov. Za výber sčítacích komisárov a výkon ich činnosti, teda za organizáciu zberu údajov v obciach a mestách, zodpovedali mestá a obce.

Vzhľadom na to, že údaje z pravidelnej demografickej bilancie (narodení, zomretí, prisťahovaní, vysťahovaní) sa aktualizujú práve sčítaním obyvateľstva, územná samospráva dostala v roku 2011 možnosť priamo spolurozhodovať okrem iného aj o korektnej výške svojich podielových daní na nasledujúcich 10 rokov.

„Túto zásadnú skutočnosť si zástupcovia mesta ani odborníci napr. z Inštitútu pre rozvoj Bratislavského kraja zrejme neuvedomujú. Ak sa dnes Bratislava alebo jej niektoré mestské časti sťažujú na nedostatok financií, príčinu svojich problémov musia hľadať nie v Štatistickom úrade SR, ale v svojej vlastnej (ne)činnosti,“ povedal hovorca ŠÚ SR Marián Jánošík.

Kto zbabral čo?

„Použijúc slovník niektorých bratislavských komunálnych politikov – sčítanie "zbabrali“ sami tým, že podcenili jeho význam a dôsledky. Celkovo sa totiž nesčítalo len približne 135-tisíc obyvateľov Slovenskej republiky a rozhodujúci podiel na tomto počte mali práve obyvatelia Bratislavy,“ uviedol Jánošík.

Podľa neho fakt, že išlo o nesčítaných obyvateľov hlavného mesta, nebola chyba štatistického úradu, ale išlo o zlyhanie dotknutých mestských častí Bratislavy, ktoré túto povinnosť vyplývajúcu zo zákona odignorovali.

IRBK vníma vyjadrenia Štatistického úradu ako pokus o očistenie sa zo zbaraného sčítania obyvateľstva, kde „vďaka nezvládnutej komunikácii“ má Bratislava o 48-tisíc obyvateľov menej ako v registri obyvateľstva. „Nerozumiem prečo sa Štatistický úrad pustili do tak ostrých vyjadrení voči primátorovi, poslancom a mimovládnym organizáciám, ktoré kritizujú financovanie Bratislavy,“ hovorí riaditeľ IRBK Dragun.

Otázka súčasnej praxe z pohľadu prideľovania podielových daní nie je v kompetencii Štatistického úradu SR. Rozhodnutie o tom, ktorý údaj o stave obyvateľstva bude použitý pri výpočte podielových daní, je dané nariadením vlády SR.

Zdroj: Dnes24/TASR

Foto: Ilustračné.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM