Rôzne

Krízové centrum Repuls spustilo dobrovoľnícky program pre deti

V rámci dobrovoľníckeho programu "Som tu pre teba" začalo realizovať Krízové centrum Repuls individuálne doučovanie detí s využitím kamarátskeho vzťahu.

Ilustračný obrázok k článku Krízové centrum Repuls spustilo dobrovoľnícky program pre deti
Zdroj: Hlavné mesto SR Bratislava

Krízové centrum Repuls sa rozhodlo, že svojim malým klientom pomôže so školskými povinnosťami a v spolupráci s Bratislavským dobrovoľníckym centrom začalo realizovať dobrovoľnícky program „Som tu pre teba“.

Program je zameraný na doučovanie vybraných školopovinných detí, ktoré realizujú s pomocou dobrovoľníkov. Program sa začal v máji a bude trvať jeden rok.

Hlavnou myšlienkou programu je individuálne doučovanie detí prostredníctvom kamarátskeho vzťahu medzi dieťaťom a dobrovoľníkom.

Individuálny prístup

Doučovanie malých klientov sa koná jeden až dvakrát týždenne s dĺžkou trvania približne dve hodiny individuálnym prístupom k dieťaťu a zohľadnením jeho aktuálnych výchovno-vzdelávacích potrieb.

Do programu sa zapojilo desať dobrovoľníkov, ktorí venujú deťom nielen svoj voľný čas, ale v priateľskom duchu im pomáhajú so školskými povinnosťami. Informovala o tom hovorkyňa hlavného mesta Ivana Skokanová.

„Mnohé deti, ktoré sa ocitnú v Krízovom centre REPULS, pochádzajú zo sociálne znevýhodneného prostredia, kde vzdelávaco-výchovné problémy sú súčasťou ich každodenného života, čím následne čelia viacerým problémom práve v oblasti vzdelávania. Častokrát im chýba predškolská príprava alebo systematická príprava na vyučovanie, čo vedie k následným problémom so zvládaním učiva,“ povedala riaditeľka Krízového centra Repuls Miriam Jamrišková.

Program posilňuje aj rodičov

Aj preto krízové centrum s cieľom podporiť deti v túžbe po poznaní, potešení z učenia a usilovnejšieho zbierania vedomostí prijalo ponuku Bratislavského dobrovoľníckeho centra ohľadne spolupráce na tomto dobrovoľníckom programe.

Program nie je zameraný len na proces prípravy vybraných školopovinných klientov v rámci plnenia si školských povinností, ale aj na posilnenie rodičov v pravidelnej príprave detí na vyučovanie a na výber vhodných foriem prípravy na vyučovanie.

„Veríme, že skvalitnenie prípravy na vyučovanie prostredníctvom rodičov aj dobrovoľníkov nespôsobí zlyhanie dieťaťa v škole. Zároveň sme presvedčení, že rodičia pri podpore ich rodičovských kompetencií v tomto smere aj napriek ťažkej sociálnej situácii dokážu byť pilierom pri plnení základných školských povinností svojho dieťaťa,“ dodala Miriam Jamrišková.

Čítajte aj: Prehľad materských škôl, ktoré budú v letných mesiacoch v prevádzke

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM