Správy

Krása! Na Bratislavskom hrade rozkvitli divé červené maky, VIDEO

Bratislavský hrad vysvietili pri príležitosti 102. výročia ukončenia prvej svetovej vojny a Dňa vojnových veteránov.

Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Bratislavský hrad v stredu večer rozsvietili vo farbách symbolizujúcich Medzinárodný deň vojnových veteránov. Spomienku na veteránov si prišli pred hrad uctiť minister obrany Jaroslav Naď, premiér Igor Matovič, podpredseda Národnej rady (NR) SR Gábor Grendel (všetci OĽANO), ako aj náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR Daniel Zmeko.

Červený mak

Minister pripomenul, že sa s hlbokou úctou a vďakou pozerá na veteránov v histórii Československa a spomína na všetkých, ktorí padli za vlasť, aby sme mohli žiť v mieri a pokoji. Pripomenul, že sa prvýkrát podarilo slávnostne nasvietiť hrad symbolom divého červeného maku, ktorý pripomína preliatu krv počas vojny.

„Dnešný deň nám pripomína, že mier a pokoj nie sú samozrejmosťou. Mier a pokoj pre naše generácie vybojovali naši predkovia, starí rodičia a ich rodičia,“ pripomenul Grendel. Podotkol tiež, že Národná rada SR sa hlási k týmto dejinám aj tým, že schválila, aby sa deň vzniku Československej republiky stal štátnym sviatkom.

Vojnoví veteráni

Rezort obrany v súčasnosti eviduje 86 účastníkov národného boja za oslobodenie – vojnových veteránov z obdobia 2. svetovej vojny a 8 267 novodobých vojnových veteránov, ktorí plnili a plnia úlohy v rámci medzinárodného krízového manažmentu. Naď v stredu vzdal hold vojnovým veteránom aj pri Pamätníku zmierenia v areáli Ministerstva obrany SR a tiež na Šafárikovom námestí v Bratislave.

Ako Medzinárodný deň veteránov si svet 11. novembra pripomína skončenie prvej svetovej vojny. Prímerie medzi krajinami Dohody a Nemeckom bolo podpísané v reštauračnom vozni francúzskeho generálneho štábu v lesíku Compiegne vo Francúzsku 11. novembra 1918 o 11. hodine.

Vysvietený Bratislavský hrad pri príležitosti 102. výročia ukončenia prvej sveto
5
Galéria
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM