Správy

Kostol sv. Márie Magdalény v Rusovciach čaká v lete veľká rekonštrukcia

Na veži kostola sv. Márie Magdalény v Rusovciach budú v lete opravovať strechu a striešku. S financiami kostolu pomôže Arcibiskupský úrad v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku Kostol sv. Márie Magdalény v Rusovciach čaká v lete veľká rekonštrukcia
Zdroj: farnostrusovce.sk

Strechu a striešku na veži kostola sv. Márie Magdalény v Rusovciach, ktorá je v havarijnom stave, opravia za 80-tisíc eur ešte toto leto. Potvrdil to farár Július Marián Prachár.

„Projekt je hotový, z šiestich prihlásených firiem do výberového konania prešli dve do užšieho výberu. Do konca týždňa by malo byť zrejmé, kto bude strechu na kostole opravovať,“ uviedol Prachár.

Rozpočet na strechu bol pôvodne vyčíslený na 60-tisíc eur, keďže však strieška na veži je v ešte horšom stave ako strecha, museli do celkovej sumy zarátať ďalších 20-tisíc eur.

Arcibiskupský úrad pomôže s rekonštrukciou

„Dostali sme prísľub od Arcibiskupského úradu (AÚ) v Bratislave, že ak vyzbierame aspoň polovicu peňazí potrebných na strechu, s druhou polovicou nám pomôžu,“ uviedol Prachár, ktorý potvrdil, že vyzbierali viac ako polovicu, zvyšok dostanú od AÚ pravdepodobne formou pôžičky.

Opravu malej striešky na veži kostola, ktorá by mala stáť 20-tisíc eur, prisľúbila financovať obec. Keďže nejde o náročnú opravu celej strechy, len o kompletnú výmenu škridly, latovania a niektorých častí krovu, malo by sa to zrealizovať počas letných mesiacov.

Zrekonštruovaná tak bude vonkajšia časť kostola, na ďalšie úpravy čakajú vnútorné priestory. Do konca roka 2016 by mala byť dokončená oprava nástrojovej časti vzácneho organu z roku 1857, na ktorú je vyčlenených 12tisíc eur.

Čítajte aj? OBRAZOM: Kostoly a veže Bratislavy ako ich neuvidíte

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM