Správy Samospráva

Koronavírus zatvoril ďalšiu škôlku: Nakazené dieťa je tentoraz z Ružinova

Dieťa ešte začiatkom minulého týždňa chodilo do materskej školy počas prázdninovej prevádzky.

Ilustračný obrázok k článku Koronavírus zatvoril ďalšiu škôlku: Nakazené dieťa je tentoraz z Ružinova
8
Galéria
Zdroj: TASR

Materskú školu (MŠ) na Haburskej ulici v bratislavskej mestskej časti Ružinov uzatvorili. V stredu (2. 9.) v neskorých večerných hodinách bolo u jedného z detí potvrdené ochorenie COVID-19. Na sociálnej sieti o tom informuje starosta Ružinova Martin Chren.

Dôležitá prevencia

Starosta tvrdí, že dieťa ešte začiatkom minulého týždňa chodilo do tejto MŠ počas prázdninovej prevádzky. „V stredu ani v posledných dňoch minulého týždňa v škôlke toto dieťa už nebolo, takže rozhodnutie regionálneho úradu verejného zdravotníctva o uzatvorení škôlky vnímame ako dôležitú prevenciu,“ poznamenal starosta. Ako tvrdí, zatiaľ nie je dôvod, aby rodičia podľahli panike alebo stresu.

Chren informuje, že riaditeľka MŠ je od rána v kontakte s rodičmi. Tí, ktorých deti mohli byť s diagnostikovaným škôlkárom v kontakte, dostanú pokyny o tom, ako majú dodržiavať karanténu a ako sa majú dať testovať.

Apel na rodičov

Zároveň Chren apeloval na rodičov, že ak majú oni alebo ich dieťa akékoľvek príznaky ochorenia, aby zostali doma. „Možno sme si v tomto rýchlom svete odvykli, ale chorí ľudia nepatria do práce a choré deti nepatria do škôlky ani do školy,“ uzavrel Chren.

Žiaci sa do materských, základných a stredných škôl vrátili po letných prázdninách v stredu 2. septembra. Začiatok nového školského roka 2020/2021 je poznačený koronakrízou. Na školách platia viaceré hygienické opatrenia.

„Na zabránenie šírenia ochorenia COVID-19 boli Regionálnym úradom verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava nariadené príslušné karanténne opatrenia, a to prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu v termíne od 3. do 5. septembra, poučenie všetkých detí a ich zákonných zástupcov, pedagogického personálu a ostatných zamestnancov,“ uviedla hovorkyňa RÚVZ Bratislava Katarína Nosálová.

Dieťa bolo podľa Nosálovej naposledy v materskej škole 26. augusta. „Na základe toho bol 39 deťom a 14 pedagogickým a iným pracovníkom MŠ nariadený odber biologického materiálu na zistenie prítomnosti nového koronavírusu, ďalej domáca izolácia a nutnosť aktívne monitorovať svoj zdravotný stav,“ poznamenala hovorkyňa. V prípade náhleho vzostupu aspoň jedného z príznakov ochorenia je potrebné kontaktovať ošetrujúceho lekára alebo záchrannú zdravotnú službu.

Foto je ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM