Aktualizované Správy Samospráva

Koronavírus šarapatí v zariadení sociálnych služieb aj na ďalších školách v Bratislave

V zariadení nariadili zákaz návštev v interiéri, zamestnanci, ktorým to povinnosti dovoľovali, pracujú z domu.

Ilustračný obrázok k článku Koronavírus šarapatí v zariadení sociálnych služieb aj na ďalších školách v Bratislave
8
Galéria
Zdroj: TASR

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) potvrdil dva nové prípady ochorenia COVID-19 vo svojich zariadeniach. Infikovaný je klient zariadenia sociálnych služieb (ZSS) Gaudeamus na Mokrohájskej ulici v Bratislave, pozitívne testovali aj študenta prvého ročníka Tanečného konzervatória Evy Jaczovej v hlavnom meste a jednej triedy v Súkromnom gymnáziu na Českej.

Zakázali návštevy

Klienta ZSS – zariadenia komunitnej rehabilitácie izolovali na izbe. „Ďalší klienti a zamestnanci, ktorí s ním boli v kontakte, sa podrobili rýchlotestom s negatívnym výsledkom,“ informovala hovorkyňa BSK Lucia Forman.

Oznámila, že v zariadení nariadili zákaz návštev v interiéri, zamestnanci, ktorým to povinnosti dovoľovali, pracujú z domu. Kraj vykoná v zariadení hĺbkovú dezinfekciu priestorov. „Ambulantná forma sociálnej služby bude dočasne pozastavená,“ dodala Forman.

Nakazili sa viacerí žiaci

V Bratislave pribudli ďalšie školy, kde museli pre nový koronavírus prijať karanténne opatrenia. Týka sa to Súkromnej materskej školy na Kozej, jednej triedy v Súkromnej strednej športovej škole na M. C. Sklodowskej, žiakov prvého ročníka na Tanečnom konzervatóriu Evy Jaczovej na Gorazdovej a jednej triedy v Súkromnom gymnáziu na Českej.

V prípade pozitívneho testu u žiaka konzervatória rozhodol Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave, že spolužiaci infikovaného študenta ostanú doma a podrobia sa testom. BSK aj v tomto prípade operatívne zabezpečí dezinfekčné prostriedky na vydezinfikovanie celej budovy. „Všetci ostatní žiaci, učitelia, ako i ďalší zamestnanci pokračujú v normálnom režime, plán vyučovacieho procesu sa nemení,“ oznámila hovorkyňa kraja.

BSK v pondelok ohlásil pozitívny prípad u jedného zo zamestnancov úradu. Kraj sputil testovanie a sériu opatrení, predseda BSK Juraj Droba deklaroval, že fungovanie úradu je zabezpečené.

Ďalší nakazení

Epidemiológovia zistili 39 nových pozitívnych prípadov ochorenia COVID-19 v Bratislavskom kraji. Informovala o tom hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Katarína Nosálová. Spresnila, že ide o 21 žien a 18 mužov.

Najmladšie je jednoročné dieťa, najstarší je 72 ročný muž. Prípady sa podľa jej slov vyskytli vo všetkých okresoch Bratislavského kraja. „Medzi pozitívnymi osobami sú importy zo zahraničia, ako napríklad z Francúzska, Ukrajiny, Slovinska a Srbska. Ďalej evidujeme prípady, ktoré prišli do úzkeho kontaktu s už pozitívnymi osobami na COVID-19 a aj sporadický výskyt v rámci celého Bratislavského kraja,“ uviedla.

Podľa hygienikov niektoré osoby mali príznaky ochorenia spôsobeného novým koronavírusom, ako napríklad kašeľ, teplotu, bolesti svalov a kĺbov. Epidemiologickú situáciu v kraji dôkladne sledujú.

Nosálová dodala, že RÚVZ verí, že opatrenia nariadené bratislavským úradom zamedzia nekontrolovateľnému šíreniu ochorenia spôsobeného novým koronavírusom v kraji.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM