Správy Samospráva

Koniec "hodom" na námestí: Pojazdné reštaurácie zo Starého Mesta odfrčia preč

Na vedenie mestskej časti sa pre pojazdné reštaurácie zniesla vlna kritiky najmä po enormnom množstve návštevníkov uplynulý víkend.

Ilustračný obrázok k článku Koniec "hodom" na námestí: Pojazdné reštaurácie zo Starého Mesta odfrčia preč
Zdroj: Facebook.com/Dana Kleinert • Progresívne Slovensko

Pojazdné reštaurácie, takzvané food trucky, na Hviezdoslavovom námestí v bratislavskom Starom Meste končia. Mestská časť s platnosťou od piatka (11. 12.) ruší súhlas s užívaním verejného priestranstva prevádzkovateľom týchto zariadení ponúkajúcich občerstvenie formou ambulantného predaja. Na štvrtkovom brífingu to vyhlásila starosta Starého Mesta Zuzana Aufrichtová.

Na námestí sa jesť nebude

„Reagujeme tak aj na odporúčanie hlavného epidemiológa, ale taktiež hlavného hygienika s tým, že spoločné stravovanie na verejnom priestranstve je považované za vysoko rizikové. Preto sme pristúpili k zrušeniu ambulantných predajov,“ povedala Aufrichtová.

Starostka zároveň poznamenala, že kontrolu v súvislosti s food truckmi, na ktoré sa v poslednom období zniesla vlna kritiky, vykonal aj regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ), žiadne porušenie však úrad nevyhodnotil. „Uvedomujeme si však, že kontrolovať zhromažďovanie ľudí a koncentráciu je nesmierne náročné,“ podotkla Aufrichtová. V zmysle zodpovednosti k občanom tak pojazdné reštaurácie končia v rovnaký deň ako terasy.

Vlna kritiky

Na vedenie mestskej časti sa pre pojazdné reštaurácie zniesla vlna kritiky najmä po enormnom množstve návštevníkov uplynulý víkend. Podľa samosprávy k situácii viedli viaceré faktory, a to pekné jesenné počasie, chuť tráviť predsviatočné obdobie vonku a k tomu znížená obozretnosť.

Na tú mestská časť spolu so zodpovednosťou a dodržiavaním opatrení neustále apelovala a situáciu pravidelne monitorovala. V súvislosti s ich povolením mestská časť argumentovala aj tým, že pri takýchto vozidlách prispôsobených na predaj občerstvenia je možné rýchlo konať na zmenenú situáciu bez nutnosti zdĺhavej demontáže.

Pojazdné reštaurácie kritizoval tento týždeň aj primátor Bratislavy Matúš Vallo. Kroku mestskej časti, ktorá síce rovnako ako hlavné mesto neorganizuje vianočné trhy, ale povolila umiestniť food trucky, nerozumie. „Neviem nájsť logické vysvetlenie, prečo sa to deje a prečo krátkodobý zisk uprednostňujeme pred zdravím. Ak by tam siahala moja kompetencia, nikdy by som to nedovolil,“ povedal Vallo. Hlavný hygienik SR Ján Mikas tiež vyzval, aby verejnosť nenavštevovala vianočné trhy ako miesto predstavujúce zvýšené riziko stretávania sa osôb a šírenia nového koronavírusu.

Bol podľa vás dobrý nápad umiestniť na Hviezdoslavovo námestie pojazdné reštaurácie?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM