KAW Rôzne

Kompou sa z Bratislavy dostanete do dvoch štátov

Vybrali ste sa na výlet bicyklom alebo si chcete skrátiť cestu autom? Ponúkame netradičné možnosti ako prejsť cez Dunaj a Moravu a skrátiť si cestu do Maďarska či Rakúska.

Ilustračný obrázok k článku Kompou sa z Bratislavy dostanete do dvoch štátov
Zdroj: Facebook

Kompy po slovenských riekach premávajú už desaťročia. Aj keď mosty pribúdajú, na istých úsekoch je to najpraktickejší spôsob ako sa spolu s autom, motorkou či bicyklom dostať na druhú stranu. Predstavíme vám tri, ktoré sú v prevádzke v okolí nášho hlavného mesta.

Gabčíkovo – Lipót

Ak sa vyberiete na výlet smerom na juh, v Gabčíkove môžete nasadnúť na kompu, ktorá je zaujímavá najmä tým, že premáva aj pri nízkej hladine vody v Dunaji. Plavidlo vás aj vaše vozidlo odvezie do mesta Lipót známeho vyhľadávaným termálnym kúpaliskom.

Atraktivita lipótskeho kúpaliska sa skrýva najmä v dvoch bazénoch s liečivou vodou. K dispozícii je aj plavecký a detský bazén, bazén s protiprúdom, perličkový kúpeľ či zážitkový bazén s množstvom masážnych prvkov.

Kompa prepraví 50 až 60 ľudí a až 6 automobilov. Štvorkilometrová vodná cesta Gabčíkovo – Lipót trvá 20 až 30 minút. Plavidlo premáva denne štyrikrát.

Spiatočná cesta vás vyjde na osobu 5 eur, za auto zaplatíte 15 eur.

Zahorská Ves – Angern/March

Z najzápadnejšej obce Slovenska – Záhorskej Vsi sa kompou dostanete do rakúskeho mestečka Angern. Odtiaľ je to už len pár kilometrov do obce Marchegg, ktorej atrakciou je bociania farma.

Záhorská Ves leží necelých 20 km od Malaciek pri rieke Morava, ktorá tvorí hranicu so susedným Rakúskom. Dedinu po stáročia obkolesuje rieka. Často ju preto ohrozovali povodne.

Kompa v Záhorskej Vsi je otvorená od apríla denne od 5:00 do 22:00 hod.. Posledný spoj zo slovenského brehu odchádza o 21:50, z rakúskeho brehu o 22:00 hod.

Pred plánovaným výletom však sledujte hladinu rieky Morava. Premávka kompy býva pozastavená pri jej nízkej úrovni.

Za osobné vozidlo zaplatíte 2 eurá, bicykel môžete previezť zdarma, vodič sa vezie bez platenia. Dospelú osobu cesta stojí 1 euro.

Kyselica – Vojka nad Dunajom

Kto si trúfa na desiatky kilometrov na bicykli, alebo sa chce len tak previezť autom po oboch stranách Dunaja, nech vyskúša kompu z Kyselice do Vojky.

Vo Vojke sa dá prejsť popri upravenom jazere, okúpať sa, obdivovať dunajské zátoky alebo sa pozrieť, koľko nových chatiek pri vode vyrástlo. Odporúčame aj návštevu miestnej reštaurácie, ktorú určite pri ceste od kompy do dediny Vojka neprehliadnete. Ponúka chutné tradičné maďarské aj slovenské jedlá.

Kompa chodí každú polhodinu od 5:00 až do 21:30 hod.. Plavebný poriadok nájdete TU.

Preprava je pre všetkých bezplatná. Na kompu sa zmestí až 12 vozidiel a približne 50 chodcov a cyklistov.

Čítajte aj: Propeler: Romantika na Dunaji, ktorú sa nepodarilo vzkriesiť

Kompa
5
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM