Rôzne Správy

Komercia alebo sviatok lásky? Deň zamilovaných si môžu užiť páry, ale aj single

Sviatok svätého Valentína nemá nič spoločné s obchodom ani s komerciou. Viac ako o lásku ide o princíp, spravodlivosť a odhodlanie človeka nevzdať sa svojho presvedčenia.

Ilustračný obrázok k článku Komercia alebo sviatok lásky? Deň zamilovaných si môžu užiť páry, ale aj single
Zdroj: TASR

Užiť si deň, kedy sa oslavuje láska, môžu nielen čerstvo zaľúbené či dávno zosobášené páry, ale úplne každý. Ide totiž o oslavu schopnosti človeka milovať, ktorá ani náhodou nepochádza z Ameriky.

14. február sa dostal tak trochu do nemilosti ako komerčný sviatok, ktorého cieľom nie je nič iné, len vytiahnuť z ľudí peniaze. Navyše, tí, ktorí sú single, sa v tento deň cítia trochu pod psa, pretože namiesto oslavy a darčeka, honosného alebo symbolického, sa musia vyrovnávať so svojou samotou. Všetko je však trocha inak. Sviatok svätého Valentína nemá nič spoločné s obchodom ani komerciou a viac ako o lásku ide o princíp, spravodlivosť a odhodlanie človeka nevzdať sa svojho presvedčenia.

Kde bolo, tam bolo

Tento príbeh nie je rozprávka. Skutočne sa odohral. V treťom storočí vládli v Rímskej ríši namiesto silných dynastií generáli, ktorí sa opierali o silu svojich légií. Jeden z nich, imperátor Claudius II. Gótsky, si všimol, že statočnejšie a odhodlanejšie bojujú regrúti bez rodiny, a preto vydal nariadenie, ktoré zakazovalo uzatvárať mužom manželstvo.

Kňaz Valentín však nariadenia svojho cisára nerešpektoval, tajne sobášil mladých ľudí, na čo mu, samozrejme, rýchlo prišli, zatkli ho a mučili. Keď odmietol ponuku zachrániť si život tým, že sa zriekne svojej viery, Claudius II. ho dal popraviť. Stalo sa to 14. februára 269. Preto sa práve v tento deň, deň svätého Valentína, oslavuje odvaha, láska a presvedčenie človeka o správnosti svojho konania.

Radosť pre všetkých

Komercializácia sviatku, ktorý sa zjednodušene nazýva „sviatok zamilovaných“, nastala až v 19. storočí. Obchody plné kartičiek s vyznaniami lásky, srdiečok a čokolád však neznamenajú, že nezadaní by mali tento deň radšej prespať. Ale pravda je niekde inde. Môžu ho brať ako príležitosť zoznámiť sa. S novým kamarátom, kamarátkou, možno s partnerom…

Bratislava ponúka množstvo možností. Jednou z nich je aj kurz tanca. V rytme exotickej salsy, bachaty alebo nevšednej kizomby môžete nájsť toho pravého s podobnými záľubami. Stretnete sa osobne, budete sa jeden druhému pozerať do očí a nikto nebude odkázaný na písmenká a sociálne siete, ktoré umožňujú klamať či zavádzať.

Zdroj: TASR

Čo s načatým dňom?

Sviatok svätého Valentína môžete osláviť napríklad na valentínskej oldies párty, ktorá sa uskutoční 18. februára v latino klube na Prievozskej ulici v Bratislave. Vítané sú páry, ale aj nezadaní, ostrieľaní tanečníci aj úplní začiatočníci. Hrať sa budú rôzne hudobné štýly. Na svoje si príde milovník oldies, ale aj salsy, kizomby či bachaty.

„Netreba vedieť tancovať, netreba poznať kroky, netreba mať kondičku, stačí sa nechať viesť hudbou a bude to zábava. Problémy, ktoré vás ťažili, budú zrazu preč a vy budete šťastní, plní energie a endorfínov, dokonale uvoľnení,“ usmieva sa lektorka Mara z latino klubu, pretože takéto akcie dobre pozná. Sladkou čerešničkou na párty bude ukážková lekcia kizomby pre všetkých. A taká kizomba, to už je viac ako iba romantika. Viac sa dozviete TU.

Ak dávate prednosť pokojnému relaxu a gastronomickým zážitkom, odporúčame niektorý z hotelov. Zažiť špeciálny pobyt vo valentínskom duchu sa dá napríklad v hoteli pri Prievaloch. Na Slovensku je aj množstvo kaštieľov, kde môžete stráviť deň zaľúbených tým najromantickejším spôsobom. Inšpirujte sa TU.

Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM