Tomáš Stupavský Rôzne

KOMENTÁR: Stres, zlá nálada, nadávky. Dnešné cestovanie otestovalo našu trpezlivosť

Bratislavu dnes opäť zaskočilo nepriaznivé počasie. Husté sneženie spôsobilo, že v našom hlavnom meste to vyzerá ako na Sibíri. Najviac sú, ale nespokojní ľudia, ktorí sa v tento deň vybrali cestovať, či už autom alebo MHD.

Ilustračný obrázok k článku KOMENTÁR: Stres, zlá nálada, nadávky. Dnešné cestovanie otestovalo našu trpezlivosť
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Všetky ulice a cesty už od rána zasypávala čerstvá vrstva snehu. Čo to v Bratislave znamená? Že jej obyvatelia sa musia pripraviť na dopravný kolaps. V totálnej bezradnosti sme sa ocitli aj my, keď sme si na vlastnej koži vyskúšali cestovať MHD.

Naša vytipovaná trasa bola pomerne krátka a jednoduchá. Za normálnych podmienok by sme ju autobusom zvládli za de minútky. No Perinbaba dnes zariadila, že každému sa jeho plánovaná cesta predĺži. Naša strastiplná trasa sa začala akonáhle sme opustili obchodné centrum Aupark. Takmer nás zranil padajúci sneh zo strechy, ale napokon sme prebrodili napadaným snehom a dorazili sme na zástavku MHD, odkiaľ jazdili autobusom smerom do centra.

Pohľad do neznáma

Tam sme sa pridali k premrznutému davu, ktorý sa na seba tisol pod prístreškom. Okrem toho, že všetci boli premoknutí, niektorým jedincom už začínala dochádzať trpezlivosť.

„To nie je možné, už 20-minút tu čakám na autobus a stále žiaden neprichádza. No čo je najhoršie, že kolóna áut sa stále zväčšuje a už ani nedovidím nakoniec,“ sťažovala sa rozhorčená cestujúca.

Prečítajte si tiež: ONLINE: Počasie komplikuje situáciu na cestách. V kopcovitých terénoch je MHD úplne odstavená + FOTO

Je pravdou, že smerom z Petržalky sa valilo množstvo áut a autobusu stále v nedohľadne. Ľudia, ktorí cestovali v rámci Bratislavy ešte mohli byť radi. Najhoršie na tom boli jedinci, ktorí mali v pláne, pokračovať vo svojej ceste vlakom mimo Bratislavy. Na Hlavnú stanicu to bola ešte ďaleká vzdialenosť, čiže väčšina ľudí sa pomaly zmierovala s tým, že svoj vlak zmeškajú.

Presne takýto problém mala jedna mladá slečna, ktorá stála vedľa nás a volala domov, že pravdepodobne svoj spoj nestihne. „Neviem ako sa z Bratislavy dostanem a kedy dorazím domov. Bývam až v Prešove, čiže neviem či sa mi tam dnes podarí dostať,“ hromžila nahnevaná študentka.

Asi po 25 minútach sme všetci na zástavke v diaľke zazreli obrysy autobusu. Plní očakávania a nádeji, že sa konečne dostaneme do svojho cieľa, sme sledovali ako vozidlo MHD takmer neubrzdilo a „zaparkovalo“ to do premrznutého davu.

Nervózni cestujúci s nadávkami postupne vystupovali z autobusu, pretože im prekážalo, že sa ľudia tlačia pri dverách a nechcú ustúpiť. „Neviete sa uhnúť,“ rozčertil sa pán v stredných rokoch. No nesmel sa nám čudovať, každí si chcel chytiť svoje vyhriate miestečko.

Ako sardinky

Autobus bol samozrejme preplnený, takže ste sa ani nemuseli držať a báť sa, že by ste pri prudkom brzdení spadli na zemi. K takému niečomu nemohlo dôjsť aj z ďalšieho dôvodu, keďže sme sa hýbali rýchlosťou asi päť metrov za minútu.

Nervozita a stres sa v autobuse neustále zvyšovali, keďže niektorých ľudí boleli nohy alebo im bolo ťažko z vydýchaného vzduchu.

Príval čerstvého vánku to bola jedna z najdôležitejších tém, o ktorej vášnivo diskutovali priamo zainteresovaní cestujúci.

Proti sebe sa postavili dva tábory. Na jednej strane „hrdinovia“, ktorým nebola zima a potrebovali čerstvý vzduch a na druhej strane barikády vymrznutí ľudia, ktorí si želali radšej teplo a zatuchnutý vzduch. Po tuhom slovnom súboji nakoniec zvíťazili hrdinovia a okno sa napokon otvorilo.

Už sme sa viezli asi 20 minút, keď autobus nakoniec dorazil na zástavku Zochova. Z preplneného vozidla sme takmer povypadávali. Naša pôvodná trasa mala byť o niečo dlhšia, ale sme si povedali, že tých niekoľko ďalších zastávok sa radšej prebrodíme snehom. A bolo to nakoniec múdre rozhodnutie, keďže sme sa na cieľ našej cesty dostavili skorej ako autobus.

Čo z nášho zážitku vyplýva? Dnes ak môžete, tak sa cestovaniu radšej vyhnite a zostaňte doma v teple. Ale, ak máte odvahu a potrebujete sa súrne dostať z práce alebo do druhého mesta, tak vám želáme veľa šťastia a odvahy, pretože dnešné cestovanie je vážne zážitok.

Prečítajte si tiež: Bratislava vyhlásila pre počasie 2. stupeň aktivity. Magistrát žiada obyvateľov hlavného mesta o trpezlivosť

Autor: Tomáš Stupavský

Cestovanie v snehu
12
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk
Snev v Bratislave
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM