Roland Kyška Samospráva

KOMENTÁR: Papalašizmus náš večný, v sudcovskom talári odetý

Pred 25-timi rokmi sme sa nádejali, že prišla zmena. Po štvrťstoročí je jasné, že družba so Sovietskym zväzom (ba ani sojuz samotný) tu nie je na večné časy - čo pretrvalo je papalašizmus. A schopnosť politikov klamať, aby ho čo zakryli. Plán podzemných garáži pri "Justičáku" je dobrým príkladom.

Ilustračný obrázok k článku KOMENTÁR: Papalašizmus náš večný, v sudcovskom talári odetý
Zdroj: Dnes24.sk

Ak nie ste sudca, zrejme máte smolu. Darmo krúžite okolo svojho pracoviska v snahe zaparkovať a napokon nechávate ťažko zarobené eurá nejakej súkromnej spoločnosti. Darmo sa pozeráte na to, ako vám odchádzajú zákazníci, pretože pri vašej firme nie sú žiadne parkovacie miesta. Kým si neobliekate v práci sudcovský talár, môžete len snívať o tom, že vám mesto pomôže.

Viete si predstaviť, že by napríklad Eset napísal na magistrát, že potrebuje pre svojich zamestnancov a klientov parkovisko pod Sadom Janka Kráľa a mesto by mu ho len tak prenajalo? Firma by so súhlasom magistrátu park vyrúbala a potom, nad parkoviskom, zas nejakú tú zeleň vysadila. Alebo že by si Sociálna poisťovňa vybudovala garáže pod Medickou záhradou?

Ak nie, zrejme máte slabú predstavivosť – stačilo by pritom skopírovať scenár, ktorý napísal predseda bratislavského Krajského súdu Ľuboš Sádovský. Vo svojom liste zo 4. 8. 2014 popisuje neutešenú situáciu s parkovaním v okolí súdu. Vraj v dôsledku toho sú často dokonca marené súdne pojednávania (sic!) a tak navrhuje prenájom pozemkov v okolí „justičáku“ za jedno euro ročne a to na 25 rokov.

Mesto neváhalo a s prenájmom okamžite súhlasilo, na rokovanie zastupiteľstva tento skvelý obchod predložilo na septembrové zasadnutie. Ak si myslíte, že to je krátky čas na verejnú diskusiu o výrube parku, ste zas vedľa. Ono totiž žiadna samozrejme nebola, parkovacie miesta pre sudcov predsa nemôžu podliehať debatám na ulici, je to niečo ako základné ľudské (sudcovské) právo.

Magistrát do poslednej chvíle, dokonca aj po schválení v zastupiteľstve a podpise exprimátorom Ftáčnikom, argumentoval, že ide predsa o verejný záujem, veď parkovisko" bude slúžiť aj obyvateľom. Zámery súdu sú ale iné a mesto to vedelo. „V pôvodnej žiadosti sme uviedli, že garáž bude slúžiť pre potreby súdu, verejnosti a obyvateľov. Keďže táto formulácia pripúšťa rôzny výklad upresňujeme, že pod verejnosťou a obyvateľmi sa myslí verejnosť a obyvatelia, ktorí budú návštevníkmi súdu,“ tvrdí v liste z 16. 9. predseda súdu Sádovský. Tento list je súčasťou spisu predkladaného riaditeľom magistrátu poslancom.

Aktivisti sa síce snažia vrátiť prenájom späť na rokovanie zastupiteľstva petíciou, ak ste ale nepadli z Marsu, zrejme nepredpokladáte, že by dokázali papalášizmus prelomiť. A tak bude Záhradnícka ešte viac exponovaná a autá bočiace do podzemky spomalia dopravu (azda sa tým nebudú mariť ďalšie súdne pojednávania). Pár stromov padne za obeť a azda ich nástupcovia, ktorých chce súd vysadiť, budú o čosi vitálnejší ako stromy oproti na Námestí M. Benku, ktoré rastú tiež nad podzemnou garážou.

Ak by sme na tom celom chceli nájsť aspoň nejaké pozitívum, verme, že sudcovia, ktorí sa dovezú po novom autom takmer až do kancelárie, budú omnoho výkonnejší a pozornejší.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM