KAW Správy Samospráva

Budú nás otravovať roje komárov? Mesto zasahuje, kým je čas + VIDEO

V súčasnosti je výskyt lariev či dospelých komárov z dôvodu sucha minimálny. Situácia sa však môže rýchlo zmeniť.

Ilustračný obrázok k článku Budú nás otravovať roje komárov? Mesto zasahuje, kým je čas + VIDEO
Zdroj: Pixabay.com

Sucho komárom nepraje. Situácia sa však v Bratislave a okolí môže zo dňa na deň zmeniť a my nebudeme stíhať odháňať dotieravý hmyz.

Komáre pod drobnohľadom

Komáre trápia naše mesto a jeho okolie takmer každý rok. V súčasnosti je výskyt lariev či dospelých komárov aj v typických lokalitách z dôvodu sucha minimálny. Situácia sa však po blížiacich sa dažďoch môže rýchlo zmeniť.

„Minulý rok sme zareagovali neskoro, no tento rok sme na situáciu pripravení. Od začiatku sezóny v spolupráci s odborníkmi pravidelne monitorujeme liahniská komárov. V prípade, že zaznamenáme zvýšený počet lariev, vieme okamžite zasiahnuť biologickým prípravkom známym pod skratkou BTI,“ informuje na sociálnej sieti primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Škodí iba larvám

Prípravok BTI účinne eliminuje larvy komárov, no pre ostatné organizmy nie je škodlivý. „Na rozdiel od chemických postrekov tak neohrozuje naše zdravie a nepredstavuje ani záťaž pre životné prostredie. Navyše vďaka jeho selektívnosti ho môžeme používať aj tam, kde by sme chemické postreky využiť nemohli,“ pokračuje primátor.

Dôležité načasovanie

Pri používaní BTI je obzvlášť dôležité správne načasovanie, pretože tento prípravok eliminuje komáre výhradne v štádiu larvy. „To v praxi znamená, že na jeho efektívne využitie máme len 7 až 10 dní, kým sa larvy jednej generácie zakuklia. Práve preto je pravidelný monitoring liahnisk pri tejto metóde doslova kľúčový,“ dodáva M. Vallo.

V rámci Bratislavy je najväčším ohniskom problémov s komármi územie Veľkého a Malého Draždiaka, ale aj Chorvátske rameno. Ďalej sú to lokality v Rusovciach a Jarovciach.

Množstvo komárov sa zvykne vyrojiť aj v okolí rieky Moravy – v Devíne a v Devínskej Novej Vsi.

Zdroj: Facebook
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM