Správy

Kolapsov z tepla pribudlo: Najviac ľudí skolabovalo v Bratislavskom kraji

Záchranári opätovne apelujú na ľudí, aby dbali na prevenciu. V čase obeda, od 11:00 do 15:00 hod. sa treba zdržiavať v interiéri a dodržiavať dostatočný pitný režim.

Ilustračný obrázok k článku Kolapsov z tepla pribudlo: Najviac ľudí skolabovalo v Bratislavskom kraji
15
Galéria
Zdroj: TASR

Kolapsov z tepla v utorok (25. 6.) pribudlo. Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) SR vyslalo záchranárov k 84 ľuďom, ktorí skolabovali z tepla. Informovala o tom hovorkyňa OS ZZS SR Alena Krčová.

Kolapsy z tepla

Najviac – 15 ľudí – skolabovalo v Bratislavskom kraji. Najmenej pacientov – piati – mali zdravotné ťažkosti v dôsledku horúčav v Trnavskom kraji.

Záchranári opätovne apelujú na ľudí, aby dbali na prevenciu. V čase obeda, od 11:00 do 15:00 hod. sa treba zdržiavať v interiéri a dodržiavať dostatočný pitný režim. Vysoké teploty predstavujú záťaž pre každý organizmus, najohrozenejšie sú však deti, seniori a chronickí pacienti.

„Ak sa už nevyhneme pobytu vonku, netreba zabudnúť na vhodnú pokrývku hlavy a ľahký odev. Tekutiny treba dopĺňať priebežne, počas celého dňa a nečakať na pocit smädu,“ povedala Krčová. Podľa záchranárov je najlepšie piť čistú vodu, minerálne vody, zriedené ovocné a zeleninové šťavy. Kávu treba piť s mierou a alkoholu je vhodné sa úplne vyhnúť, pretože rozširuje cievy.

„Ak sa aj napriek prevencii vyskytnú zdravotné ťažkosti v dôsledku prehriatia, pacienta ochladzujeme a podávame mu tekutiny po malých dúškoch,“ informovali záchranári. V prípade zhoršenia zdravotného stavu treba kontaktovať tiesňovú linku 155 a operátor poradí, ako ďalej postupovať.

Bratislava bojuje s horúčavami
15
Galéria
Zdroj: TASR

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM