Aktualizované Eva Sládková Správy Samospráva

Kolaps parkovacej politiky v Petržalke? Vodiči vo veľkom dostávajú papuče!

Naši čitatelia sú zúfalí. Tvrdia, že i keď sa zaregistrovali do parkovacieho systému v Petržalke, dostávajú na autá papuče. Kde je chyba?

Ilustračný obrázok k článku Kolaps parkovacej politiky v Petržalke? Vodiči vo veľkom dostávajú papuče!
Zdroj: TASR

Paradoxné vraj je, že rezidenti dostávajú blokovacie zariadenia za bežne využívané pozdĺžne státia, no iní vodiči, ktorí parkujú na tráve a porušujú tak zákon, blokovú pokutu, respektíve papuču, nedostávajú.

„Starosta mestskej časti Ján Hrčka tvrdí, že ide o zlyhanie mestských policajtov, neviem si však predstaviť, že by mestskí policajti boli sami od seba tak agilní,“ povedal nám miestny poslanec Juraj Kríž.

Samospráva však nesúhlasí. Upozorňuje, že mestská časť kontroluje situáciu na rezidenčných parkoviskách s modrými čiarami len vo vzťahu k tomu, či sú daní vodiči oprávnení parkovať na takýchto parkoviskách.

„Teda či sú zaregistrovaní v systéme ako petržalskí rezidenti, ktorí riadne preukázali svoj vzťah k vozidlu, alebo si ako nerezidenti za takéto parkovanie platia v časoch, v ktorých sa to vyžaduje. Jedine splnenie tohto kritéria kontrolujú pracovníci Miestneho úradu mestskej časti Bratislava-Petržalka. Ak natrafia na vozidlá, ktoré toto kritérium nespĺňajú a na vyznačenom parkovisku parkujú neoprávnene, upozornia na to vodičov zelenými alebo červenými letákmi,“ vraví hovorca Petržalky Daniel Bernát.

Vyhradené miesta

Zistili sme, že papuče dostávajú autá len na miestach, ktoré sú súčasťou pilotného projektu parkovacej politika a nestoja na modrou čiarou vyhradenom mieste. Toto nám potvrdila aj mestská polícia.

„Zákon č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke, konkr. §23 ods. 2, okrem iného jasne definuje aj to, že ak sú na parkovisku vyznačené parkovacie miesta, vodič smie stáť len na nich. Z uvedeného teda vyplýva, že všetci vodiči vozidiel stojacich mimo vyznačených parkovacích miest, aj napriek tomu, že ide o rezidenčnú zónu, sú zo strany mestskej polície riešení v súlade so zákonom, bez výnimky,“ vysvetľuje hovorkyňa Mestskej polície Bratislava Barbora Krajčovičová.

Občania

Hovorkyňa navyše upozorňuje, že na drvivú väčšinu priestupkov, najmä dopravných, mestskú políciu upozorňujú občania.

„Policajti sú povinní každý jeden prijatý oznam spoľahlivo preveriť a v prípade zistenia, že ide o priestupok, riešia ho v súlade so zákonom, bez ohľadu na to, z akej obce, mesta alebo štátu priestupca pochádza,“ dodáva Barbora Krajčovičová.

Čo s tým?

Poslanec Juraj Kríž dodáva, že plánuje iniciovať vypočutie okresného náčelníka Mestskej polície v Petržalke. Chce ho pozvať na zasadnutie miestneho zastupiteľstva, aby vysvetlil, z akého dôvodu si policajti počínajú takýmto spôsobom.

„Bohužiaľ týmto tempom sa zdiskredituje inak správna a ušľachtilá myšlienka rezidenčného parkovania v Petržalke,“ myslí si kritický poslanec Juraj Kríž.

„Dnes (v piatok) sa uskutočnilo ďalšie stretnutie s mestskou políciou na túto tému a verím, že sa nám podarilo dospieť k finálnej dohode a že situácia sa v tomto smere zlepší,“ hovorí starosta Petržalky Ján Hrčka. „Spravili sme všetko pre to, aby sme predišli podobným problémom a o to viac nás mrzí, že napriek tomu nastali. Chceli by sme preto vyzvať občanov, ktorí boli takýmto spôsobom pokutovaní, aby nám zaslali na adresu starosta@petrzalka.sk svoje údaje a mestská časť bude po vyhodnotení prípadov refundovať oprávneným sťažovateľom náklady na pokutu,“ uzatvára starosta Petržalky Ján Hrčka.

foto je ilustračné

Pozrite si VIDEO od nášho čitateľa.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM