Kultúra

Originálna "Knižnica" precestovala svet: Pomôžte aj vy dotvoriť jedinečné umelecké dielo

Knižnica od výtvarníka Jara Vargu bola vystavená v tridsiatich metropolách sveta od Paríža a Londýna, cez New York až po Peking a Tokio.

Ilustračný obrázok k článku Originálna "Knižnica" precestovala svet: Pomôžte aj vy dotvoriť jedinečné umelecké dielo
3
Galéria
Zdroj: Kultúra v Starom Meste FB

Knižnica je veľkorozmerným umeleckým dielom úspešného slovenského výtvarníka Jara Vargu. Cestuje po svete od roku 2011 a v týchto dňoch ju opäť môžete vidieť v Bratislave.

Knižnicu môžete „dotvoriť“ aj vy

Zaujímavé umelecké dielo Jara Vargu dotvárajú samotní návštevníci výstavy. Na obaly kníh môžete aj vy napísať svojho obľúbeného autora a názov knihy. Váš vklad bude dielikom obrovskej čitateľskej mozaiky so zaujímavým odkazom.

Návštevníci galérie môžu prechádzať viacerými poschodiami, skúmať knižnicu a tituly v nej, pozerať si, čo na obaly kníh napísali ľudia, ktorí tu boli pred ním. „Divák môže pridať ďalší obsah a tak jemne pozmeniť predchádzajúci vzťah medzi knihami vytvorením novej asociácie. Ale môže aj prepisovať a mazať tituly, ktoré tam napísali iní. Ľudia by mali dielo chápať ako nejakú špirálu vedomostí, ktorú môžu jemným dotykom rozkmitať,“ hovorí o svojom diele Varga.

Pokrývala fasádu

Výstavu Jara Vargu už videli na desiatkach miest sveta. Svoje turné začala v Národní technické knihovně v Prahe (2011). Knižnica začiatkom roka 2018 putovala aj po viacerých módnych domoch po celom svete. Nainštalovaná bola aj na bulvári St. Germain v Paríži, kde pokrývala fasádu rožnej budovy s rozmermi 45 plus 25 metrov.

V Bratislave momentálne KNIŽNICA zapĺňa priestory galérie aukčnej siene Soga Art Auction House na Panskej ulici. Je súčasťou a najväčším dielom aktuálnej výstavy TRH NIKDY NESPÍ, ktorá predstavuje hlavné trendy na slovenskom trhu s umením po roku 1989.

do nedele 26. mája / Soga Art Auction House, Panská ulica / tvorené je denne 10:00 do 18:00 hod.

Knižnica od výtvarníka Jara Vargu
3
Galéria
Zdroj: Kultúra v Starom Meste FB

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM