Rôzne

Kedy sa vráti obľúbená socha napoleonského vojaka na Hlavné námestie?

Hlavné námestie je viac ako rok bez jednej z najobľúbenejších atrakcií Bratislavy. Zisťovali sme, kedy sa socha vráti na svoje pôvodné miesto.

Ilustračný obrázok k článku Kedy sa vráti obľúbená socha napoleonského vojaka na Hlavné námestie?
10
Galéria
Foto: Karol Balogh Balogh / Zdroj: bratislava.dnes24.sk

Pred rokom neznámi vandali vylomili obľúbenú sochu napoleonského vojaka, ktorý stál na Hlavnom námestí od roku 1997. Zostali po ňom len diery v dlažbe a lavičke.

Rok bez Napoleonca

Socha zobrazovala napoleonského vojaka, ktorý ostreľoval Bratislavu z brehov Petržalky v roku 1809. Patrila k „povinným“ zastávkam tisícok turistov, ktorí sa s ňou radi fotili. Lavička, o ktorú sa Napoleonec roky opieral, však po minuloročnom útoku vandalov zostala opustená.

Hlavné mesto v novembri minulého roka sľúbilo, že sa socha čoskoro vráti na svoje miesto. Doteraz sa tak ale nestalo, a tak sme sa na osud Napoleonca opýtali vlastníka sochy, ktorým je mestská časť Staré Mesto. „Na opravu sochy už bol vybraný dodávateľ – sochár, ktorého odsúhlasila mestská časť, ako aj dediči pôvodného autora. K samotnej oprave pristúpime začiatkom roka 2020. Po tom, ako bude opravená, by mala byť nainštalovaná hneď ako to dovolí počasie a prispôsobiť sa bude treba aj prípadným kultúrnym podujatiam, ktoré budú na Hlavnom námestí,“ uviedol pre Bratislava24.sk Matej Števove, hovorca Starého Mesta.

Minuloročný útok na sochu napoleonského vojaka od akademického sochára Juraja Meliša nebol ojedinelým. V máji 2013 neznámy vandal poškodil lavičku, o ktorú sa socha opierala. V júli toho istého roku sa stala terčom vandalov socha Čumila. Útok na sochy sa zopakoval minulý rok. V septembri vandali vypáčili sochu Napoleonca, v novembri to schytala socha Čumila.

Napoleónsky vojak z Hlavného námestia
10
Galéria

Chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia? Sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM