Rôzne

Keď stojí autobus v zápche, nepotrebujete ďalší lístok. Na čo všetko máte ako cestujúci nárok

Zakúpili ste si SMS lístok a neprišiel vám predtým, ako ste nastúpili do MHD. Nepredrali ste sa k označovaču lístkov a revízor vám vyrúbil pokutu. Posvietili sme si na práva a povinnosti cestujúcich

Ilustračný obrázok k článku Keď stojí autobus v zápche, nepotrebujete ďalší lístok. Na čo všetko máte ako cestujúci nárok
Zdroj: TASR

Preplnený autobus smerujúci na vlakovú stanicu. V jednej ruke kufor, v druhej kabelka, pred označovačom lístkov neprenikuteľná hradba tiel. Skôr ako sa ňou prebijete, revízor zablokuje všetky označovače a vy skončíte s pokutou. Dopravný podnik Bratislava má jednoznačnú odpoveď. „Každý cestujúci musí mať v čase kontroly platný cestovný lístok,“ pripomína hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava (DPB) Adriana Volfová.

Rovnaká odpoveď vás čaká aj v prípade, ak ste nastúpili do autobusu a váš SMS lístok stále neprišiel. Pozor si treba dať tiež na slabú baterku v telefóne. Revízor je oprávnený vás pokutovať vždy, keď sa nepreukážete platným cestovným lístkom. Takýto cestujúci je povinný zaplatiť dopravcovi okrem cestovného aj sankčnú úhradu, píše sa v poriadku DPB.

Keď „zamrznete“ v zápche

Ďalšou z dôležitých otázok pri cestovaní MHD je minutáž na grafikone a reálny čas, ktorý cesta zaberie. V prípade, ak grafikon informuje, že cesta bude trvať 15 minút a vy stojíte v zápche kdesi na Prístavnom moste, nemusíte sa obávať pokuty. Jeden 15 minútový lístok vám na takúto cestu stačí aj v prípade, že ďalších 20 minút stojí autobus v zápche. „Cestujúcemu v takomto prípade postačuje 15 minútový cestovný lístok,“ vysvetlila Volfová a dodala, že pracovník prepravnej kontroly je povinný si overiť meškanie spoja priamo u vodiča MHD.

Prečítajte si tiež: Matky o cestovaní v MHD s kočíkom: Stále je čo zlepšovať

Aby nedochádzalo k rozdielnym riešeniam pri rovnakých situáciách v MHD, DPB zaviedol systém audiozáznamov pri vykonávaní kontrol. „Tento systém slúži nielen na kontrolu revízorov, ale aj cestujúcej verejnosti a prispieva k pravdivému a objektívnemu posudzovaniu sťažností a slúži aj ako prevencia,“ povedala Volfová.

Keď nefunguje označovač

Výnimky existujú aj v prípadoch, keď nemôžete predložiť platný cestovný lístok a to napríklad vtedy, keď ani jeden označovač lístkov nie je v čase jazdy funkčný. V takom prípade treba o danej situácii upovedomiť šoféra. Ak nefunguje len jeden z označovačov, cestujúci musí použiť iný. Treba si však dať pozor, či chyba nie je náhodou v lístku. Ak je mokrý alebo pokrčený, môžete mať problém s jeho označením.

Medzi výnimky sa neradí prípad, ak na zastávke nie je automat na lístky a pri sebe nemáte mobilný telefón, z ktorého by ste zaslali SMS. „Cestujúci si môžu zakúpiť cestovné lístky na všetkých predajniach Dopravného podniku Bratislava, u províznych predajcov (napr. PNS), takisto aj u ostatných dopravcov, ktorí sú zapojení do IDS BK,“ vysvetlila Volfová.

Od 35 centov až po exekúciu

Cestujúci by si mali dvakrát rozmyslieť či obetujú 35 centov na cestovný lístok alebo budú riskovať, že ich chytí revízor a zaplatia nemalé sumy. Od poslednej zmeny, ktorá bola v roku 2014, sa výška pokuty stanovila na 50 eur, v prípade ak ju cestujúci uhradí na mieste, prípadne do piatich dní. Výška pokuty, ktorú cestujúci uhradí od šiesteho do tridsiateho dňa je 70 eur. V prípade neuhradenia pokuty môže DPB začať vymáhať pokutu súdnou cestou, kde môže cena za jednu jazdu na čierno vystúpiť do závratných výšin.

Podobný prípad môže nastať, ak odmietnete revízorom ukázať doklady alebo ich pri sebe nemáte. V takom prípade si môže pracovník prepravnej kontroly privolať na pomoc políciu. Polícia podľa zákona nemôže poskytnúť vaše osobné údaje tretej strane a teda vzniká začarovaný kruh. Dopravný podnik si ale môže vaše údaje po tridsiatich dňoch vyžiadať súdnou cestou. Touto cestou sa pokuta predraží až niekoľkonásobne a môže skončiť až exekúciou.

Autor: Mikušiaková Anabela

Prečítajte si tiež: Električka do Petržalky: Nesplnené sľuby, zmeny v doprave aj veľké očakávania

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM